Kalbi Bir Haftada Yaklaşık 500 Kez Durdu

Kamyonuyla yük almaya geldiği Aydın'da kalp krizi geçirdikten sonra tedavi altına alındığı hastanede bir haftada yaklaşık 500 kez duran kalbi elektroşokla çalıştırılan kamyon şoförü, şimdi taburcu olmaya hazırlanıyor.

Kalbi Bir Haftada Yaklaşık 500 Kez Durdu
Aydın Medline Hastanesi Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Dr. Mustafa Ünal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 51 yaşındaki kamyon şoförü Nuri Teke'nin bir hafta önce kamyonuna yük alırken kalp krizi geçirdiğini, ambulansla Aydın Devlet Hastanesine götürüldüğünü söyledi.

Buradan hastanelerine sevk edilen hastaya anjiyo ve kalp ameliyatı yaptıklarını belirten Ünal, farklı bir durumla karşılaştıklarını anlattı.

Hastanın ritim bozukluğuna bağlı olarak sürekli kalbinin durduğunu, elektroşokla yeniden çalıştırmak zorunda kaldıklarını ifade eden Ünal, "Hasta, hastanemizde 5-6 gün yattı. Ritim bozukluğunun ameliyatla düzelmesi lazımdı ama düzelmedi. Günde yaklaşık 150 defa kalbi durup yeniden çalıştırıldı. Hastanede kaldığı süre boyunca kalbi yaklaşık 500 defa durup yeniden çalıştırılmıştır. Bu durumla meslek hayatımda ilk defa karşılaştım. Şimdiye kadar üst üste 4-5 defa olduğunu görmüştüm. Ama bu kadar fazlasını görmemiştim" dedi.

- "Kalbi, 2 saat içinde 30 defa daha durdu"

Kalbin sürekli durması üzerine hastayı yapay kalp ve akciğer cihazına bağlamak zorunda kaldıklarını ifade eden Ünal, kalbin sıkıntıya neden olan 2 santimetrelik bölümünün yakılarak devre dışı bırakılması işlemi olan "ablasyon" yapılmasının zorunlu hale geldiğini aktardı.

Türkiye'de çok az sayıda merkezde yapılan bu işlemin Denizli Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde de gerçekleştirildiğini dile getiren Ünal, "Hastayı bağladığımız yapay kalp ve akciğer cihazı çok büyüktü. Cihazları küçülterek bunu ambulansa yerleştirdik. 2 saat içerisinde Denizli'de olmamız gerekiyordu. Bunun için de emniyet ile görüştük. Sağolsunlar trafikte gerekli düzenlemeyi yaptılar. Yolda giderken yaklaşık 30 defa daha kalbi durup çalıştı. Hastamızı 1 saat 45 dakikada Denizli'ye ulaştırdık. Oradaki doktorlar da hastanın durumuna şaşırdı. Burada ablasyon işlemi yapıldı ve hasta sağlığına kavuştu" ifadelerini kullandı.

Hastayı yeniden hastanelerine getirdiklerini, yapay kalp ve akciğer cihazını çıkardıklarını vurgulayan Ünal, sağlık durumunun düzeldiğini, birkaç güne kadar taburcu etmeyi düşündüklerini sözlerine ekledi.

- "Daha önce hiç kalp krizi geçirmemiştim"

İzmir'in Karabağlar semtinde ikamet eden evli ve 2 çocuk babası Nuri Teke, Aydın'ın Çine ilçesine yük almaya geldiği sırada kalp krizi geçirdikten sonra yaşadıklarını, hayatı boyunca unutamayacağını belirtti.

Kamyonu kullanırken değil yük yüklenirken kalp krizi geçirdiğine işaret eden Teke, böylelikle trafikte kimseye zarar vermemesinin kendisini mutlu ettiğini aktardı.

Hayata tutunmasına vesile olan doktorlara teşekkür eden Teke, "Daha önce hiç kalp krizi geçirmemiştim. Rahatsızlığın sigaradan olduğunu düşünüyorum. Çünkü günde 2 paket sigara içiyordum. Bundan sonra çevremdeki herkesi sigarayı mutlaka bırakmaları konusunda uyaracağım" ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA