DAEŞ'in Irak'taki İnsan Hakları İhlalleri

Irak İnsan Hakları Bakanı Muhammet Mehdi el-Beyati, terör örgütü DAEŞ'in, Irak'ta son bir yılda 4 milyondan fazla insan hakları ihlalinde bulunduğunu bildirdi.

DAEŞ'in Irak'taki İnsan Hakları İhlalleri
Kerkük İnsan Hakları Müdürlüğü yetkilileriyle bir araya geldikten sonra gazetecilere açıklamada bulunan Beyati, DAEŞ'in katliamlarına ilişkin bakanlık olarak ellerinde "dudak uçuklatacak" rakamlar olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Irak'ta son bir yılda 2 bin 875 kişi kayboldu. Mesela DAEŞ'in, Spyker Askeri Üssü'nde gerçekleştirdiği katliam sonrasında sadece 54 askerin cesedine ulaşıldı. Diğerleri kayıp. DAEŞ, Irak'ta 4 milyondan fazla insan hakları ihlalinde bulundu. Bunların başında Spyker Askeri Üssü, Baduş Hapishanesi'ndeki katliamlar ile Albu Fehid ve Albu Nemir aşiretlerine yönelik katliamlar gelmektedir."

DAEŞ'in, en çok Irak'taki Türkmen, Yezidi ve Hristiyanlara zarar verdiğini ifade eden Beyati, "Bu terör belasından etkilenen, evinden, yurdundan olan, ailesini kaybeden insanların sayısı o kadar çok ki rakam bile söyleyemem. Musul'a bağlı Telafer ilçesinden Türkmenler çıkarıldı. Telaferli Türkmenler, Irak'ın kuzeyinden güneyine kadar dağılarak sığınmacı durumuna düştü. Bu durum, Ezidiler ve Şahbekler için de geçerlidir. Bu insanlar, Kerkük'ten Basra'ya kadar savrulmuş durumda" şeklinde konuştu.

Kaynak: AA