Çelik: MHP'nin tavrı bizi şaşırtmadı

AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, MHP'nin Meclis Başkanlığı seçimindeki tavrının kendilerini şaşırtmadığını söyledi.

Çelik: MHP'nin tavrı bizi şaşırtmadı
Çelik: MHP'nin tavrı bizi şaşırtmadı
AK Parti Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, MHP'nin Meclis Başkanlığı seçimindeki tavrının kendilerini şaşırtmadığını söyledi.

NTV canlı yayınına katılan Çelik, Meclis Başkanlığı seçiminin son turunda CHP'nin adayı Deniz Baykal'ı desteklemek yerine geçersiz oy kullanarak AK Parti'nin önünü açan MHP'nin tavrını değerlendirdi.

MHP'nin kendi içinde tutarlı davrandığını söyleyen Çelik, 'MHP'nin net ideolojik bir duruşu var. HDP ile hiçbir meselede birlikte olmayacağını, onlarla birlikte aynı tavrı sergilemeyeceklerini söylemişlerdi. Biz kendi aramızdaki görüşmelerde de MHP'nin böyle bir tavır sergileyebileceğini düşünüyorduk. Nitekim öyle davrandılar, MHP'nin tavrı kesinlikle bizi şaşırtmadı' dedi.

'ŞIK OLAN BU OLDU'


CHP'ye yönelik eleştirilerde de bulunan Çelik, şunları söyledi:

'CHP çok fazla angaje olmuştu. Kılıçdaroğlu, 132 vekille başbakanlığa talip oldu bu yetmezmiş gibi Bahçeli'ye ikramda bulundu. Salt çoğunluk için 144 eksiği var. AK Parti'nin ise 18 eksiği var. Böyle bir tabloda şık olan bu oldu. Milletvekili en fazla olan parti her zaman Meclis Başkanı'nı seçmiştir. Dün de böyle bir tercih yapılmış olmasını teamüller açısından doğru buluyoruz.'

MHP İDDİALARINA YALANLAMA

Hüseyin Çelik, Meclis Başkanlığı seçimlerindeki tavrının koalisyon için MHP ile AK Parti'yi yakınlaştırdığı iddialarına da katılmadığını belirterek, 'MHP dünkü yaklaşımıyla CHP ve HDP bloğundan koptuğunu söylerseniz doğrudur ama AK Parti'ye yaklaştığını söylemek doğru olmaz' diye konuştu.

Çelik şöyle devam etti: '8 Haziran'da hangi partiye ne kadar yakınsak şimdi de o kadar yakınız. Hangi partiye ne kadar uzaksak şimdi de o kadar uzağız. CHP ile herhangi bir yakınlık veya uzaklık söz konusu değil.'

'BÜTÜN PARTİLERLE GÖRÜŞECEĞİZ'


Hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

'Bütün partilerle görüşeceğiz. Biz el yordamıyla üstünkörü hiçbir şeye yaklaşmadık. Muhataplarımızın karşısına çok ciddi bir çalışma ile çıkmamız gerekiyor. CHP'nin kamuoyuna vaatleri var. Kendilerini bağlayan söylemleri var. AK Parti ve diğer siyasi partilerin de var. Başbakanımızın talimatıyla ekipler kuruldu ve çalışmalar yapılıyor. Ben CHP üzerine çalışan ekibin içerisindeyim.'

'ÖNCELİĞİMİZ ERKEN SEÇİM DEĞİL'

Çelik, AK Parti olarak önceliklerinin erken seçim değil, hükümetin kurulması olduğunu söyledi. Koalisyon görüşmelerini göstermelik yapmayacaklarının da altını çizen Hüseyin Çelik, 'Bazıları AK Parti'nin erken seçime gitmek istediğini söylüyor. Aksine biz halkın çok yorulduğunu düşünüyoruz. Siyasiler de çok yoruldu. 2009'dan beri neredeyse her yıl seçim yapılıyor. Hal böyle olunca, daha dün seçim yapıldı, siyasi partiler uzlaşır ve bir hükümet kurarsa bu bizim tercihimizdir. Bizim birinci önceliğimiz bir hükümetin kurulmasıdır' şeklinde konuştu.

Hüseyin Çelik'in açıklamalarından öne çıkan diğer başlıklar şöyle:

'HİÇBİR PARTİYİ YOK SAYMIYORUZ'

Biz TBMM'de olan hiçbir partiyi yok saymıyoruz. Halkın varsaydığı bir siyasi partiyi görmemezlikten gelmemiz söz konusu değildir. Sayın Başbakan hepsinin kapısını çalacaktır. Kimsenin kimseyi yok kabul etmek gibi bir hakkı olamaz.

'AZINLIK HÜKÜMETİ SAĞLIKLI OLMAZ'

Bugüne kadar kurulan azınlık hükümetleri sağlıklı olmamıştır. Bir azınlık hükümetinin kanun çıkarması çok zordur. Azınlık hükümeti derde deva olmaz. Ama hiçbir çare kalmazsa, olmaz diye bir şey yok. Demokrasinin içerisinde var olan bir şeydir. Cumhurbaşkanımızın derde deva olmaz demesine katılıyorum.

KOALİSYON SEÇENEKLERİ

Bireysel tercihimi de birkaç kez ifade ettim. MHP'nin tabanının bize yakın olduğu şeklinde görüşü olan arkadaşlarımız var. Bu nedenle bu yönde bir koalisyonun daha uzun ömürlü olacağını düşünülüyor. Ama tabanı birbirine yakın olan daha zor anlaşabilir. MHP-ANAP örneği ortadadır. Bizde iki görüş de var. Arkadaşların farklı görüşleri var.

'3 DÖNEM KURALI KALDIRILMALI'

Erken seçim söz konusu olursa, 3 dönem kuralı bizim için kalkmış olur. Ama bu kurala takılan arkadaşlarımız yine olacak. Bir tüzük değişikliğiyle bu aşılabilir ve ben bunun aşılması gerektiğini söylüyorum. 3 dönem kuralının doğru olmadığını söylüyorum.