10 İldeki AT Hastanelerinin Toplu Açılış Töreni Kocaeli'de Yapıldı

Kocaeli’de düzenlenen 10 İldeki At Hastanelerinin Toplu Açılış Töreni’ne katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye artık atçılıkta uluslararası alanda söz sahibi bir ülke haline geldi. Bizim bundan sonraki süreçte uluslararası alanda atçılıkla ilgili görünürlüğümüzü arttırma ve bu alanda tarihin bize yüklediği misyonu da atalarımızdan devraldığımız mirasın hakkını vermek konusunda da çaba içerisinde olmak durumundayız" dedi.

10 İldeki AT Hastanelerinin Toplu Açılış Töreni Kocaeli'de Yapıldı
Kocaeli Hipodromu, Kocaeli Üniversitesi Kartepe Atçılık Meslek Yüksekokulu ve 10 ildeki At Hastaneleri’nin toplu açılışı Kocaeli’de düzenlenen tören ile gerçekleştirildi.

Toplu açılış töreni; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci, Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, Kartepe Belediye Başkanı Hüseyin Üzülmez ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleştirildi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Yasin Kadri Ekinci, “Ülkemizde atçılık sektörü son 10 yıla kadar maalesef üvey evlat muamelesi görmüştür. 200 bin kişinin istihdamının ekonomiye sağlayabileceği fayda dikkatlerden kaçmıştır. 2006 yılında fondan borç alır durumda olan Türkiye Jokey Kulübü, Sayın Bakanımızın vizyonuyla toparlanma sürecine girmiş, iyileştirmeye yönelik kanunun meclisten geçmesi sektörümüze adeta bir hayat öpücüğü olmuştur. 45 yılda gerçekleşen cironun 1,5 katı Sayın Bakanımız Mehmet Mehdi Eker’in bakanlığında gerçekleşmiştir. 61 yılda yapılan yatırım 600 milyon dolar civarındayken bunun 276 milyon doları yine Bakanımızın döneminde yapılmıştır. Türkiye atçılık sektörü bugün 4 milyar liralık büyüklüğüyle dünyada örnek gösterilen bir konumdadır. Sayesinde sadece Türkiye’de değil uluslararası arenada da atçılığımız dörtnala koşmuştur. Bu gelişmede en önemli rol kuşkusuz atçılık sektörüne yaptığı yatırımlar ve gerçekleştirilen yasal düzenlemelerle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na, özellikle değerli bakanımız Sayın Mehmet Mehdi Eker’e aittir. Ata ve atçılığa gönül vermiş bakanımız sektörümüz adına bir şanstır. Kendisine teşekkürü bir borç biliyoruz. Bakanımızın atçılığın algısını değiştirecek vizyonunu devam ettireceğiz. Hipodromlarımızı yılın 365 günü yarış olsun olmasın şehir parkı gibi halkımızın kullanımına açacak projeler geliştirip, hipodromları şehrin kalbi yapacağız” dedi.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise, “At en sadık dostlarımızdan biri. Çocukluğumuzda bizim traktörümüz, binek aracımız, kamyonetimiz yoktu ama atımız vardı. Ailenin büyüğüydüm ben, atın hizmeti, tımarı, kaşağılanması, yemi ve her türlü hizmetini küçük yaştan itibaren yaptım. Hem ulaşımda hem de ekonomik anlamda at ailemiz için önemli bir varlıktı. Hakikaten çok sevimli bir hayvan. Hatta küçük yaştayken atın kuyruğunun altındaki sineği almaya çalıştığımda bir at tepiği de yedim. Kocaeli’nde böyle güzel bir tesisimizin, hem meslek yüksekokulumuzun hem de atçılık hastanemizin böylesine güzel hazırlanması bizim için çok sevindirici bir olay” diye konuştu.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da, “Atın kültürümüzün ve kimliğimizin çok önemli bir nesnesi olduğu, tarihimizin ve geçmişimizden bugüne oluşturduğumuz bütün değerlerinde çok önemli bir yeri olduğu şüphesiz çok önemli bir kavram olduğu bilinmekte. At bazen kederlere bazen sevinçlerin taşıyıcısı bazen muzaffer galibiyetlerin en yakın tanığı olmuştur. Ekonomik, kültürel olarak ve bizim kimliğimizde vardır. Bu anlamda son 10 yılda gerçekleşen çok önemli dönüşümleri bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak dinlemekten çok büyük mutluluk duyuyorum” şeklinde konuştu.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, “Ömrü at sırtında geçmiş bir milletin evlatları olarak atçılığın iktidarlarımız döneminde tekrar revaç bulması atçılığa yönelik son derece önemli çalışmaların yapılması hepimizi memnun ediyor. Atçılık bizim açımızdan hiçbir şekilde ihmal etmememiz gereken bir alan. Yavrularımıza daha küçük yaşta ata binmeyi atla dost olmayı öğretebilirsek ne mutlu bize. Bizim kültürümüzün en önemli taşıyıcılarından olan atın bundan sonra da böyle devam etmesi bizim için çok önemlidir. Atçılığın bir sektör olarak Türkiye’de var olması için çok şey yapıldı. Kartepe ilçemiz özellikle 2008 yılında 10 tane belediyemizin birleşerek oluşturduğu yeni bir ilçe ama kurulduğu günden bu yana en hızlı gelişen ilçelerden birisi. Çok yoğun altyapı yatırımları yapıldı. Çok yoğun üstyapı yatırımları yapılıyor. Ama hiç kuşkusuz Kartepe’ye yapılan en önemli yatırımlardan biri kuşkusuz bu hipodrom ve yanında yapılan meslek yüksekokulu. Aslında 17 Aralık 2013’ten sonra başlayan yarışlarla birlikte Kartepemizde çok önemli bir hareketlilik oluştu. Kocaeli sanayi kenti kimliğiyle öne çıkmış bir şehir ama artık sadece sanayi kimliğiyle değil aynı zamanda bilginin üretildiği bir çıkan bir şehir olacak. Son dönemde yapılan yatırımlarla sporda da kendine en fazla söz ettiren şehirlerden biri olarak öne çıkmaya başladı.

İnanıyorum ki Kocaeli başta atçılık olmak üzere tüm sporlarda Türkiye’de en fazla söz edilen kentlerden biri olacak 7 bin 500 lisanslı sporcumuz varken şu anda bu sayı 175 binin üzerine çıktı. Yani 12 yılda 20 kat fazla sporcu sayısına ulaştık" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker ise konuşmasında, şunları kaydetti:

“Bugün Kartepe’de sadece Kartepe için iki önemli yatırım değil atçılık alanında 10 ilde çok önemli hizmet görecek olan at hastanesinin de açılışını yapacağız. 155 milyon TL’lik bir yatırım, bu sadece gerek meslek yüksekokulu gerek hipodrom ve hastanelerin altyapısı için harcanan para. 50 milyon TL tutarında da hastanelerin teknik donanımı için harcanıyor. Dolayısıyla 200 milyon TL’nin üzerinde yapılan bir yatırımın açılışını yapıyoruz. Bunun hayırlı, uğurlu olmasını temenni ediyorum. Biz kültürümüzün kodlarına sahip çıktığımız ölçüde, kültürümüzün şifrelerini yeniden kurduğumuz takdirde hem tabiatla olan bağlarımızı güçlendiririz, yeni nesillerin daha iyi bir iletişim kurma imkanına sahip olmasını sağlamış oluruz, insan bedeni için son derecede gerekli olan atlı sporu da bu şekilde yapmış oluruz. Ama aynı zamanda bir iktisadi sektörü de beslemiş ve desteklemiş oluruz. 10 milyar TL’nin üzerinde yıllık katma değeri var ve 200 bin kişiye istihdam sağlıyor. Atçılık bazen çok yanlış bir şekilde algılandığı gibi sadece müşterek bahisten ibaret bir faaliyet değildir. Bunun esasen bir zümre sporu olmaktan çıkarıp bunu bütün halkın en yüksek düzeyde katıldığı bir sportif faaliyete dönüştürmenin çabası içerisindeyiz. Bizim atçılıktan anladığımız bu.”

Ünlü şair Necip Fazıl Kısakürek’in atlar hakkında yazdıklarından örnek veren Bakan Eker, “At üstat Necip Fazıl’ın dediği gibi aslında hayvan değil. İnsan ile hayvan arasında ayrı bir mertebede diyor üstat at için. Çünkü birçok vasfı itibariyle at insana yakındır. İnsana benzer. Örneğin atta haya duygusu var. Örneğin atta sancılanma var, ihtiras var, liderlik duygusu var. Birçok vasfı var. On binlerce yıldır insanla birlikte at, insanla birlikte ilk evcilleşen varlıklardan birisi ve insanın yol arkadaşıdır. Özellikle düz alanlarda yaşayan toplumlar mutlaka atla beraber varlıklarını geliştirmişlerdir. Uzunca bir zaman bunun Türkiye’de ki toplumdaki belirli seçkin elit zümreye ait bir faaliyet gibi algılandı. Biz bunun bu şekilde algılanmasını doğru bulmuyoruz. Ama bu algının değiştirilmesi için de projeler geliştirdik. Yeni politikalar hayata geçirdik. Atçılığı sevdirme, tanıtma, binicilik ve buna benzer sporları geliştirme yönünde adımlar attık. Hükümetimiz döneminde mevzuat değişiklikleri yaparak sektörün önünü açtık. Türkiye artık atçılıkta uluslararası alanda söz sahibi bir ülke haline geldi. Bizim bundan sonraki süreçte uluslararası alanda atçılıkla ilgili görünürlüğümüzü arttırma ve bu alanda tarihin bize yüklediği misyonu da atalarımızdan devraldığımız mirasın hakkını vermek konusunda da çaba içerisinde olmak durumundayız. Vizyonumuzu belirlerken de misyonumuzu şekillendirirken de bu bilinçle hareket ettik” ifadelerini kullandı.

Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Elazığ, Eskişehir, İzmir, İzmit, Şanlıurfa ve İstanbul’da bulunan 11 at hastanesinin açılışının canlı yayınla aynı anda gerçekleştiği tören, toplu kurdele kesimiyle sona erdi.
Kaynak: İHA