Soma'daki Maden Faciası

Soma ilçesinde geçen yıl meydana faciada yaşamını yitiren işçilerin bir kısmının kabrinin bulunduğu maden şehitliğinde, Ramazan Bayramı'nın ilk günü ziyaretçi yoğunluğu yaşandı.

Soma Belediye Mezarlığı içerisindeki 39 işçinin defnedildiği şehitlik, madenci ailelerinin yanı sıra çevre il ve ilçelerden gelen vatandaşlarca da ziyaret edildi. Mezarların başında Kur'an-ı Kerim okuyan ve dua eden işçi yakınları, günün bir bölümünü burada geçirdi.

Faciada ölen işçilerden İdris Duran'ın annesi Kezban Duran, çocuğunu çok genç yaşta kaybettiklerini belirterek, "Oğlum işini çok seviyordu, hep gitmek istiyordu. Artık bir şey diyecek halimiz yok. Üçüncü bayramı geçirdik, acılarımız büyük, içimizden hiç çıkmıyor ama böyle özel günlerde yokluğu daha çok koyuyor" diye konuştu.

İşçilerden Uğur Çolak'ın kabri başında torunlarıyla dua okuyan baba İsmail Çolak ise suçluların bir an önce cezalandırılmasını istedi.

Kendileri için bayramın bir anlamı olmadığını ifade eden Çolak, "Şatafatlı mezarlıklar yaptılar, buralara yaptıkları masrafları bu insanların çalıştığı iş yerlerine yatırım yapsalardı bu insanlar da yaşıyor olmaz mıydı? Suçu kabul eden yok, olan 301 evlada oldu. 301 ana baba ve sayısız kardeşleri buralara mahkum ettiler" dedi.

-Her bayramda acılarımız canlanıyor

Berna Özcan ise geçen yıl kaybettiği madenci eşi Tolga Özcan'ın mezarını 7 aylık Ecrin Buğlem ile ziyaret etti.

Eşini, evliliklerinin ikinci yılında kaybettiklerini anlatan Özcan, "Kızım ilk kez bayramda babasının mezarını ziyaret ediyor. Bayramımız her zaman ki gibi kötü geçiyor. Bu saatten sonra zaten nasıl iyi geçebilir ki..." ifadesini kullandı.

Tolga Özcan'ın kayınpederi İsmet Demir ise mezarlığa her gelişinde anılarının canlandığına değinerek, şunları kaydetti:

"Geçen bayramda torunumuz yoktu, bu bayram torunumla beraber geldik, bir taraftan sevinçliyiz, diğer taraftan üzüntülüyüz. Her bayramda acılarımız maalesef canlanıyor."

Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014 tarihinde meydana gelen faciada 301 maden işçisi hayatını kaybetmişti.

Kaynak: AA