Milli Eğitim Bakanlığı'ndan dershane uyarısı

MEB, AYM kararının ardından yol haritasını netleştiriyor. Ancak bu sürede dönüşmeyen dershaneler sistem dışına çıkacak. Bakanlık ise vatandaşları ‘Şimdilik kayıt yaptırmayın’ diye uyarıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'ndan dershane uyarısı
Milli Eğitim Bakanlığı, (MEB) AYM’nin dershane kararından sonra izleyeceği yol haritasını netleştirmeye başladı. Buna göre Bakanlık gerekçeli karar açıklanana kadar dönüşüm başvurusu almaya devam edecek.

Karar açıklandıktan sonra dershanelere belli bir süre verilecek ve yollarını nasıl devam ettireceklerini bildirmeleri istenecek. Dershaneler bu süre içinde dönüşüme kararlarını Bakanlığa bildirecek. Bildirim yapmayan dershaneler otomatik olarak sistem dışına çıkmış olacak. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershane kararının ardından öğrenci, veli ve sektörün mağduriyet yaşamaması için planlarını hazırlayan Bakanlık, iptal kararıyla birlikte dershanelerin tamamen yasal statüden çıkmış olmasına göre hareket edecek.

Kayıt için acele etmeyin

Gerekçeli kararın açıklanmasının ardından ise yeni bir yasal düzenlemenin kapsamı ve çerçevesini nasıl belirleyebileceğine bakılacak. Dershanelerin sisteme tekrar dahil edilip edilmeyeceğine göre mevzuat düzenlemesi yapacak. Ancak bir yasal düzenleme yapılabilmesi için Hükümetin kurulmasının beklenmek zorunda. Okulların Eylül ayında açılacak olması, yasal düzenleme imkânının olmaması da sıkıntıları katlıyor.

Öte yandan Bakanlık, velilerin herhangi bir mağduriyet yaşamaması için, gerekçeli karar açıklanıp sistem netleşinceye kadar öğrencileri dershanelere kayıt ettirmemesi tavsiye ediyor.

MEB İSTEMEZSE DERSHANE AÇILAMAZ

Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Burhan Kuzu: Anayasa Mahkemesi’nin verdiği kararın zamanlaması kötü. Çünkü Eylül 1 tarihinde yürürlüğe girecek bir yasa ve bir çok dershane de buna güvenerek bir takım işlemlerde bulundu. Şöyle bir çelişki var; AYM yürütmeyi durdurma kararını ret ediyor fakat davayı kabul edip kanunu iptal ediyor. Burada bir tezat var. Bu karardan sonra yürürlükten kaldırılan yeni yasa ile eski yasa geri gelmez. Mevcut zaten yok. Bir boşluk var, yeni yasa düzenlenmesi lazım. MEB, kanun bazında yeni bir düzenleme yapmadıkça eski dershaneler otomatikman kurulmaz

DÖNÜŞEN DERSHANELER GERİ GELEMEZ

Ceza Hukukçusu Prof. Dr Ersan Şen: Karar dönüşen dershaneler geri getirmez. Sadece mevcut dershaneler kanunun iptal ettiği hükümler gerekçeli karar yayınlanıp yürürlüğe girdikten sonra yollarına yürüyebilecekler. Bunun için de Milli Eğitim Bakanlığı’nın ruhsat vermesi gerekir. AYM, geri kararları geriye değil ileriye doğru etkili olur. Kanun, iptal edilip yürürlükten kaldırıldığı ana kadar geçerlidir. Dershaneler geriye dönük tazminat talebinde bulunamaz. Bir intibak kanunu veya yeniden dershane sistemini kaldırmasıyla ilgili olarak AYM’nin kararının içeriğini karşılayan yeni bir düzenleme de yapılmalıdır.