Sınırda Ele Geçirilen Mozaikler

Hatay Valiliği, bazı basın yayın organlarında yer alan Hatay'da 2 yıl önce kazı alanından çıkarıldıktan sonra kaybolan mozaiklerin Suriye sınırında ele geçirildiği haberlerine ilişkin açıklama yaptı.

Valilik internet sitesindeki açıklamada, Altınözü ilçesi Suriye sınırında 13 Temmuz günü güvenlik güçleri tarafından ele geçirilerek Hatay Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilen mozaiklerin ön incelemesinde, sahte olduğunun değerlendirildiğini bildirdi.

Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"13 Temmuz 2015 Pazartesi günü ilimiz Altınözü ilçesi, Türkiye-Suriye sınırında güvenlik güçleri tarafından ele geçirilerek Hatay Arkeoloji Müzesi'ne teslim edilen mozaiklerin ön incelemesinde, mozaiklerin sahte olduğu değerlendirilmiştir. Ayrıca mozaik panonun, ilimiz Reyhanlı ilçesinde bulunan Atçana Höyük'ten çıkarıldığı iddia edilmiştir. Atçana Höyük'te günümüze kadar yapılan arkeolojik kazılarda mozaik olabilecek Helenistik, Roma ve Geç Roma Dönemi'ne ait yapı katmanlarına rastlanmamış olup, dönemsel olarak Atçana Höyük bölgesinde böyle bir buluntunun çıkmış olma ihtimali bulunmamaktadır.

Öte yandan haberde 2 yıl önce Hatay'da kazı alanından çıkarıldıktan sonra kaybolan mozaik olduğu iddiası ile ilgili müzede yapılan arşiv taraması neticesinde, böyle bir olay yaşanmadığı teyit edilmiştir. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.''

Kaynak: AA