Avro Bölgesi'nde Enflasyon Haziranda Değişmedi

Avro Bölgesi'nde enflasyon bu yılın haziran ayında aylık bazda değişmezken, yıllık bazda yüzde 0,2 arttı.

Avrupa İstatistik Ofisi'nin (Eurostat) verilerine göre, 19 üyeli Avro Bölgesi'nde enflasyon haziran ayında önceki aya göre değişmedi, yıllık bazda ise yüzde 0,2 artış kaydetti.

Piyasalarda enflasyonun haziranda aylık bazda değişmemesi, yıllık bazda ise yüzde 0,2 artması bekleniyordu. Böylece bölgede enflasyon, beklentiler yönünde gerçekleşirken, çekirdek enflasyon ise yıllık yüzde 0,8 arttı.

Bu yılın haziran ayında, 28 üyeli Avrupa Birliği'nde (AB) 8 ülkede negatif enflasyon oranı belirlendi. Negatif enflasyon sıralamasında, en düşük oran 2,1 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde ölçüldü. Bunu yüzde 1,1 ile Yunanistan ve yüzde 0,9'la da Romanya ve Slovenya izledi.

AB'de en yüksek enflasyona sahip ülke ise yüzde 1,1 ile Malta oldu. Bunu yüzde 1'le Avusturya ve yüzde 0,9 ile de Belçika ve Çek Cumhuriyeti takip etti.

AB'de mayıs ayına kıyasla yıllık enflasyon 13 ülkede azalırken, 7 ülkede değişmedi ve 8 ülkede artış gösterdi.

Avro Bölgesi enflasyona en fazla yukarı yönlü etki sebze, restoran ve kafeler ve tütün ürünlerinden gelirken, taşımada kullanılan yakıt, kalorifer yakıtı ve gaz enflasyona en fazla aşağı yönlü etkiyi yaptı.

- Enflasyon hedefin altında

Öte yandan, açıklanan enflasyon rakamları Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) fiyat istikrarını sağlamak için hedeflediği yüzde 2'ye yakın seviyenin oldukça altında gerçekleşti.

ECB Başkanı Mario Draghi, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde düzenlenen basın toplantısında devlet tahvili satın alımını da kapsayan aylık 60 milyar avroluk tahvil alım programına (parasal genişleme) 9 Mart'tan itibaren başlayacaklarını açıklamıştı.

Bu tarihte başlayan söz konusu program kapsamında banka, Avro Bölgesi'nde fiyat istikrarını sağlama ve talebi canlandırmayı hedefliyor.

Kaynak: AA