Sonuçlar Kitap Haline Getirildi

Düzce Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortak çalışmaları sonucu Düzceli akademisyenler, iş adamları, kanaat önderleri ve vatandaşların katılımıyla gerçekleşen Düzce Şehir Kimliği Çalıştayında elde edilen sonuçlar kitap haline getirildi.

Sonuçlar Kitap Haline Getirildi
13 Kasım 2014 tarihinde Düzce Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğinde düzenlenen Düzce Şehir Kimliği Çalıştayında elde edilen verilerden çıkan sonuç bakanlık tarafından kitap haline getirildi.

Protokol üyeleri, akademisyenler, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, kanaat önderleri, iş adamları, esnaflar ve muhtarların katılımıyla ortak akıl, ortak irade felsefesiyle Düzce’nin yarınları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen akademisyenlerin moderatörlüğünde 12’şer kişilik 14 çalışma grubunun Düzce’nin geleceği için bildirdiği görüşler üzerine bakanlık tarafından başlatılan rapor çalışmaları sona erdi.

Düzce Şehir Kimliği Çalıştayı’nın rapor kısmında ise şu ifadeler yer aldı:

"Önemli bir jeopolitik konumda olan il, verimli toprakları, köklü tarihi geçmişi ve doğal güzellikleri ile turizmin geliştirilmesini sağlayacak özelliklerin tümünü barındırmaktadır. Var olan doğal güzelliklerin (orman, deniz, şelale ) alt yapısı sağlanarak işletilebilir hale getirilmesi ve kısaca Düzce’nin reklamının yapılması ve de Turizm Vadisi olması katılımcılar tarafından üzerinde durulan konu başlıklarından olmuştur. Kardüz Yaylası’na modern kaynak tesisleri ve buna bağlı olarak oteller, lokantalar, toplantı salonları vb. yatırımlar yapılması, bölgenin tatil ve kayak merkezi olması; ayrıca ulaşım sorunu olan yaylalar için çözüm yolları bulunmasıyla birlikte, seyahat acenteleri vasıtasıyla düzenli otobüs turları yapılması, Samandere ve Güzeldere Şelalerinde olduğu gibi diğer şelaleler için de düzenleme yapılması gibi öneriler özellikle vurgulanmıştır.

Konuralp Beldesinde ise yetiştirilen ve "Kasaba Pirinci" olarak tanınan pirinç üretimi ve kümes hayvancılığı da il genelinde önemli bir yere sahiptir. Şehrin simgelerine örnek olarak tütün kolonyası, Konuralp Antik Kenti, Amfi- tiyatro, eski saat kulesi, Akçakoca Camisi, şelaleler, yöresel yemekler, fındık, Arı, Efteni Gölü, Güzeldere Şelalesi, Tike Heykeli vb. gösterilebilir. İl’in tanıtımına katkı sağlayabileceği düşünülen bu simgelerin, marka ve işaretlerinin il giriş/çıkış noktalarına yerleştirilmesi, şehrin kimliğinin belirginleşmesinde önemli rol oynayacak.

Çalıştay’da öne çıkan bir diğer görüş ve çevre ve görüntü kirliliği konusunda şehrin sahip olduğu problemlere çözüm bulunması gerektiğidir. Ayrıca hava kirliliğinin yapılan ölçümlerde insan sağlığına zarar verecek seviyede olduğu tespit edilen şehrin her mahallesinin doğalgaz kullanımı arttırılmalıdır.

Ulaşım açısından önemli bir merkez olan şehirlerarası otobüs terminali inşaatının bağlantı yolları ile beraber en kısa sürede tamamlanarak otobüsler nedeniyle oluşan trafik sıkışıklığının önüne geçilmesi planlanmaktadır. Şehir merkezi, kalıcı konutlar ve üniversite arasında hayata geçirilecek bir raylı taşıma sistemine ihtiyaç duyulduğu çalıştayda ayrıca dile getirilmiştir.

Şehirde kentsel dönüşüm yeni başlamış olmakla beraber, beklentiler şehrin kimliğini oluşturacak bir kentsel dönüşümün şehrin doğal güzellikleri ve tarihi dokusuna uygun şekilde planlanarak bir an önce hayata geçirilmesi yönündedir. Gerçekleştirilecek projelerde görüntü kirliliğinin en aza indirilmesi değerlendirme kriterleri içerisinde en önde gelebilir."

Çalıştaydan çıkan sonuçlar çözümlenmek üzere bakanlık tarafından çalışma programına alındı.
Kaynak: İHA