Hatay'da Sahipsiz Hayvanlar Barınakla Buluşuyor

Hatay Büyükşehir Belediyesi Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, il genelinde bakıma muhtaç tüm hayvanlar türlerine ev sahipliği yapıyor.

Hatay'da Sahipsiz Hayvanlar Barınakla Buluşuyor
Büyükşehir Belediyesi Çevre Kontrol ve Koruma Daire Başkanlığı’na bağlı olarak hizmet veren Sahipsiz Hayvan Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nde köpekten kediye, eşekten yırtıcı kuşlara kadar birçok türde hayvana rastlamak mümkün. Merkeze gelen hayvanların her türlü kontrol ve aşısını yaptıklarını belirten merkez sorumlusu Veteriner Hekim Remzi Güler, toplam 16 çalışanıyla hizmet veren merkeze günde en az 20-30 arası hayvan girişinin bulunduğunu söyledi.

Güler, merkezlerinde şuanda 350 hayvana ev sahipliği yaptıklarını belirterek, “Bunların içinde süt emen yavrular ve anneler de bulunuyor. Genelde bizim yaptığımız iş sokaktaki başıboş hayvanları toplamak, ardından buraya getirip işaretleme dediğimiz bir yöntemle sürece tabi tutuyoruz. İşaretleme yöntemi birkaç alt yöntemden oluşuyor. Küpeleme, mikroçiplendirme, kimliklendirme, aşılama ve iç dış parazit uygulamalarından oluşuyor. Onun dışında son aşamada ise kısırlaştırma operasyonu yapıyoruz. Bu sayede üremeleri kontrol altına alıyoruz ve sokaktaki hayvan sayısını kontrol edebiliyoruz. Kedi ve köpekler çok hızlı üreyen hayvanlar olduğu için bu üreme işini kontrol altına almak çok zor” dedi.

YENİ BARINAKLAR YOLDA

Hatay’ın büyükşehir olmasıyla birlikte 15 ilçenin kontrolünün kendilerine geçtiğini, bir merkezden bu işi yönetmenin neredeyse imkansız hale geldiğini belirten Güler, bu sorunun çözümü için Büyükşehir Belediyesi’nin harekete geçtiğini söyledi.

Büyükşehir olarak birkaç ilçede daha hayvan barınakları oluşturulacağını açıklayan Güler, “Büyükşehir olarak yaşadığımız sorunların çözümü için bölgesel olarak hizmet verecek bakımevleri kurulması gündemimizde. Hatta birkaç tanesi için gereken adımlar atılmaya başlandı. Bu yeni kurulacak merkezler bölgesel çapta hizmet verecek. Çünkü 15 ilçemiz var ve bu 15 ilçenin farklı farklı sorunları var. Bu ilçelerin hepsini birden yönetmek, sorunlarına ulaşıp çözüm bulmak neredeyse imkansız hale geliyor. Yeni açılacak merkezlerle bu sorunu ortadan kaldırmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıla kadar bu projelerin birçoğu hayata geçecek ve bizim sorunlarımız sorun olmaktan çıkacak” diye konuştu.

“HAYVANA MÜDAHALE EDİLMEZSE İNSANA ZARAR VERMEZ”

Sokak hayvanları konusunda sorunun asıl noktasını insanların hayvanlara yaklaşımının oluşturduğunu belirten Güler, insanların hayvanlara zarar vermediği sürece hayvanların insanlara dokunmadığını söyledi.

Bu konuda vatandaşları duyarlı olmaya davet eden Güler, “Bizim temel sorunumuz insanların hayvanları rahatsız etmesi. Sonuçta sokak hayvanları insanlara zarar vermeyen canlılar. Genelde tahrik sonucunda birtakım olumsuz davranışlar neticesinde zaman zaman saldırma vakaları yaşıyoruz. Biz bu gibi vakalara anında müdahale ediyoruz. Vatandaşlardan bu konuda duyarlılık bekliyoruz. Sadece belediye ekiplerinin giderek ihbarı değerlendirmesi olarak değil de, vatandaşların bu konuda bilinçlenmesi, en azından temel bilgilere sahip olması çok önemli. Çünkü çok ilginç ihbarlarla karşılaşabiliyoruz. Bize telefonda iletilenle gittiğimizde karşılaştığımız durumlar çok farklı olabiliyor. Aldığımız ihbarların aşağı yukarı yüzde 80’i asılsız ve anlamsız ihbarlardan oluşuyor. Ben halkımızdan bu konuda duyarlı olmalarını, ekiplerimizi boş yere meşgul etmemelerini istiyorum. Hayvan sevgisi çok önemli, hayvanı sevmeyen insanı da sevemez. Biz bu gözle bakmalarını istiyoruz vatandaşlarımızın. Bakış açısı böyle olumlu olursa hayvan barınakları da işini daha iyi yapacaktır” dedi.

“İSTEYEN HERKES GELİP HAYVANLARI SAHİPLENEBİLİR”

Hayvan barınağının herkese açık olduğunu, günde ortalama 10 ile 20 arasında hayvanı sahiplenen vatandaşlara zorluk çıkarmadan verdiklerini aktaran Remzi Güler, “Burası tüm vatandaşlarımıza açık bir merkez. İsteyen istediği zaman gelip gezebilir, istediği hayvanı şartlar uygun olmak kaydıyla sahiplenebilir. Biz sahiplenmek isteyen vatandaşlarımıza hiçbir formalite, bürokrasi işlemi uygulamadan hayvan verebiliyoruz. Yeter ki istedikleri hayvanın sağlığı yerinde olsun” şeklinde konuştu.

Merkeze gelen hayvanlara her türlü cerrahi müdahaleyi yapabildiklerini, bu sayede birçok hayvanın canını kurtardıklarını belirten Güler, 2 veteriner hekim, 2 tekniker ve 12 yardımcı personelle birlikte merkezin tüm işlemlerini başarıyla yürüttüklerini kaydetti.

HAYVAN MEZARLIĞI VATANDAŞA ÇÖZÜM OLDU

Hatay Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıllarda hizmete açılan merkez bünyesine faaliyet gösteren Hayvan Mezarlığı hakkında da bilgiler veren Güler, mezarlığın ilk zamanlarda atıl kaldığını ancak son dönemde hayvanı ölen birçok vatandaşın hayvan ölülerini mezarlığa getirerek gömmeye başladığını, bu sayede etrafta kötü görüntü ve kötü koku oluşumunun da engellendiğini söyledi.

Kaynak: İHA