DÜZELTME

Sümeyye Dalkılınç) XII. Teknoloji Ödülleri için başvuru süresi 14 Ağustos'a kadar uzatıldı

-XII. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı Altay:

- " Bu yıl da teknoloji liderimizi aramaya devam ediyoruz. İlk duyurumuzu gerçekleştirdiğimizden bugüne karşılaştığımız ilgi için tüm katılımcılara teşekkür ederiz. Yoğun ilgi nedeni ile 14 Ağustos 2015'e kadar bu yılki başvuruları sürdüreceğiz"

İSTANBUL - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı (TTGV) ve Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) tarafından gerçekleştirilen XII. Teknoloji Ödülleri için başvuru süresi 14 Ağustos 2015'e kadar uzatıldı.

TTGV'den yapılan açıklamaya göre XII. Teknoloji Ödülleri, bu yıl "Türkiye Teknoloji Liderlerini Arıyor" sloganıyla gerçekleştirilecek.

İlki 1998 yılında düzenlenen ve bugüne kadar toplam 872 projenin katıldığı ödül töreninin ön başvuru süreci yoğun ilgi nedeni ile 14 Ağustos 2015 tarihine kadar uzatıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen XII. Teknoloji Ödülleri Yürütme Kurulu Başkanı C. Müjdat Altay, teknoloji geliştirme ve yoğun küresel rekabet ortamında 2023 hedeflerine ulaşma konusunda devlet ile özel sektörün el ele vererek seferberlik başlattığını bildirdi.

Türkiye'nin, dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer almak ve ülke olarak bir üst lige çıkıp her sektörden dünya devi markalar çıkarmak için Ar-Ge'de, teknolojide ve inovasyonda yetkinliğini artırması gerektiğini aktaran Altay, kazanılan yetkinlikleri sergilemenin en iyi platformunun ise XII. Teknoloji Ödülleri olduğunu, 30 başvuru ile başladıkları programının bugün geldikleri noktada 200'e ulaşmasının mutluluk verici olduğunu dile getirdi.

Türkiye'nin teknoloji geliştiren ülkeler arasında yer alıp, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla düzenlenen ödüllerde KOBİ'den büyük ölçekli firmalara önemli geri dönüşler aldıklarını belirten Altay, "Makine imalattan bilişime, elektrik-elektronikten metalürji, malzeme, kimya, biyoteknoloji, tarım, gıda ve çevre alanına kadar birbirinden değerli projelerle karşılaştık. Bu yıl da teknoloji liderimizi aramaya devam ediyoruz. İlk duyurumuzu gerçekleştirdiğimizden bugüne karşılaştığımız ilgi için tüm katılımcılara teşekkür ederiz. Yoğun ilgi nedeni ile 14 Ağustos 2015'e kadar bu yılki başvuruları sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.

Türkiye genelinde Ar-Ge alanında çalışmalar düzenleyen şirketlere yönelik bilinçlendirme çalışmalarının da eş zamanlı olarak sürdürüldüğüne değinen Altay, şunları kaydetti:

"Ülkemizin geleceğine yatırım yapan yetenekli şirketleri kamuoyuyla paylaşmayı, başarı hikayelerini gündeme taşımayı, hayallerinde sınır tanımayan şirketleri dün olduğu gibi bugün de desteklemeyi sürdüreceğiz. Geçmişte sadece hayal olan, ancak bugün hayatımıza giren teknolojileri geliştiren kişi ve şirketler dünya liginde ülkemizi daha güçlü bir konuma taşıyacak. Bu yıl bir rekora imza atmayı, 200 başvurunun üstüne ulaşmayı hedefliyoruz. 2014 yılında 242 milyar dolarlık toplam ithalatın yaklaşık 180 milyar dolarlık kısmının imalat sanayi ürünlerinden oluştu.

Ar-Ge'ye ayrılan payın yüzde 2,5 olduğunu varsayarsak yurtdışında yapılan Ar-Ge'yi 3 milyar dolar ile desteklediğimizi rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu trendi tersine çevirmek zorundayız. Daha çok kaynak ayırmalıyız. 2023 yılında Ar-Ge harcamalarının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'ya oranının yüzde 3'e ulaşmasını hepimizin çabalarıyla hedefliyoruz. Ülkece çok önemli hedeflerimiz var, önemli bir dönüşüm sürecindeyiz. Bu önemli dönüşümde 'ben de varım' diyen tüm firmaları, XII. Teknoloji Ödülleri yarışına katılarak rekabet güçlerini göstermeye davet ediyoruz. Seneye bu vakitlerde bir firmamız büyük ödülü alarak en büyük sevinci yaşayacak."

Kaynak: AA