Bandırma'dan Kısa Kısa

Bandırma Belediyesinin Ramazan etkinlikleri kapsamında düzenlenen Seyfi şžeren'in "Kutsal Topraklar" fotoğŸraf sergisi gelirinden 250 aileye ramazan paketi gönderildi.

Belediye Kültür Sarayı'nda 60 eserin satışŸa sunulduğŸu müzayede, elde edilen gelirlerle ortalama 60-70 lira değŸerinde 250 ramazan paketi hazırlandı. Koliler ilçede yaşŸamını sürdürmeye çalışŸan Suriyelilere dağŸıtıldı.

Sergi sahibi Seyfi şžeren, "Bu sergide hem Bandırmalılara Mekke ve Medine ile ilgili güzellikleri sunduk hem de elde edilen gelirle ihtiyaç sahibi ailelere bir damlada olsa yardımcı olmaya çalışŸtık" dedi.

- Bandırmalılar, BüyükşŸehir Belediye BaşŸkanı UğŸur için hatim indirdi

LJınarlı Mahallesi'nde ikamet eden çok sayıda kadın Ramazan ayı boyunca hatim indirdi ve bu sevabı Balıkesir BüyükşŸehir Belediye BaşŸkanı Ahmet Edip UğŸur'a hediye etti.

11 ayın sultanı olan Ramazan ayı boyunca İhsaniye Cami'nde her ikindi namazı sonrası toplanan kadınlar indirdikleri hatimi, mahallede bulunan ok sayıda yoksula yardım ettiğŸi için UğŸur'a hediye ettiklerini söylediler.

Kadınlar adına konuşŸan Ebru Görgün, "Mahalleli bayanlar olarak bu hatimlerden oluşŸan sevabı garip babası Balıkesir BüyükşŸehir Belediye BaşŸkanı Ahmet Edip UğŸur hediye etmeye karar verdik. BüyükşŸehir Belediye BaşŸkanı UğŸur bu güne kadar mahallemizde bulunan çok sayıda ihtiyaç sahibi aileye sahip çıktı onlara ekmek ve işŸ sağŸladı. Allah ondan razı olsun" dedi.

- Ergili-Aksakal pompaj sulamasındaki arızalar

Geçen yıl hizmete giren Ergili-Aksakal Pompaj sulamasında meydana gelen arızlar üreticileri zor duruma soktu.

Bandırma Belediye Meclis ǜyesi Erhan Atik Aksakal Mahallesinde düzenlediğŸi basın toplantısında, teknik arızalardan dolayı üreticilerin ürünlerini sulayamadığŸını söyledi.

YaşŸanan teknik arızanın biran önce giderilmesini talep ettiklerini ifade eden Atik, şŸöyle konuşŸtu:

"Ergili ve Aksakal'da toplam 110 bin dekar tarım alanı sulanıyor. Sulama BirliğŸi BaşŸkanı Hasan Kahraman'ın umreye gitmesinden dolayı üreticiler olarak muhatap bulamıyoruz. Sulama Birlik'i gelen su taleplerini dönüşŸümlü olarak karşŸılamaya çalışŸıyor ancak verilen su kalitesi oldukça kötü. Damlama sulama boruları sürekli tıkanıyor. Tıkanan borularda bir daha kullanılamıyor. Ancak gelinen süreç içinde gerekli hazırlıkların yapılmadığŸını gösteriyor. Bu bölgede sulamadan dolayı meydana gelebilecek olası rekolte kayıpları üreticiler üzerinde ciddi ekonomik kayıplara neden olacaktır."

- Hububat üretiminde bereket

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu BaşŸkanı Halit Sezgin, bölgede ve Anadolu'da arpa ve buğŸday bereketliliğŸi yaşŸandığŸını söyledi.

Bandırma ve çevresinde hasadın sona erdiğŸini bildiren Sezgin, rekoltenin bölge bölge değŸişŸtiğŸini ancak üreticinin genel anlamda mağŸdur olmadığŸını belirtti. YetişŸen ürünlerde kalite farkının olduğŸuna dikkati çeken Sezgin, şŸunları kaydetti:

"Genelde ortalama verim dönüm başŸına 300 kilo ile 600 kilo arasında. Bandırma'daki buğŸday kalitesini komşŸularımıza göre değŸerlendirdiğŸimiz zaman daha kaliteli olduğŸu görülmektedir. Türkiye geneline baktığŸımız zaman geçtiğŸimiz yıllara göre de çok yüksek rekolte bekleniyordu. şžu anda da hasat yapılan yerlere göre de gerçekten Anadolu'da arpa, buğŸday bereketliliğŸi gerçekleşŸiyor. Türkiye genelinde kaliteye gelince, standart buğŸday kalitesini maalesef göremedik. Bunu gelişŸtirmemiz lazım. BuğŸday'ı çok üreten ülkelerle mukayese ettiğŸimiz zaman burada bir eksikliğŸimiz olduğŸunu söyleyebilirim. Bir ton buğŸdayın fiyatı 700 lira ile 880 lira arasında değŸişŸiyor. Yani hangi kalitede ürün yetişŸtirdiysen o kalitenin fiyatını alıyorsun."

Kaynak: AA