Festivale 'Kuşdili' İle Davet

Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy sakinleri, bu yıl 18'incisi yapılacak Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali'ne vatandaşları, ıslıkla haberleşme yöntemi olan kuşdiliyle davet etti.

Festivale 'Kuşdili' İle Davet
UNESCO tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Listesi'ne aday olan kuşdilinin gelecek yıllara taşınması için geleneksel olarak düzenlenen Kuşdili Kültür ve Sanat Festivali öncesi Kuşköy halkı, Giresun Atatürk Meydanı'nda toplandı.

Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek, burada yaptığı konuşmada, kuşdilinin amacının uzaktaki insanlarla anlaşabilmek olduğunu söyledi.

Kuşdilinin arazinin engebeliliği, ulaşım ve haberleşmenin zorluğu nedeniyle konuşma ve anlaşma dili olarak ortaya çıktığını belirten Köçek, şöyle devam etti:

"Kuşdili konuşma aracı olarak Kuşköy köyünde düğün, cenaze, hastalık, imece çağırma durumlarında en önemli ve en kolay haberleşme türüdür. Karşıdan karşıya 3 kilometre mesafeden birbirine haber ulaştırmada en çok kullanılan yöntemdir. Bu kültürümüz, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Kuşdili, Giresun'da yaklaşık 500 yıldır konuşulmaktadır."

Köçek, kuşdili festivalinin 19 Temmuz Pazar günü gerçekleştirileceğini ifade ederek, "Giresun'umuzun bu kültürel değerlerini tanıtmak ve gelecek kuşaklara en iyi şekilde anlatmak için festival yapmaktayız. Bu festival ve çalışmalarla somut olmayan kültürel mirasımızı hem ulusal hem de uluslararası tanıtımını yapıyoruz" dedi.

Köçek ve köy sakinleri, kuşdili kullanarak vatandaşları festivale davet etti.

Kaynak: AA