Uygur Türkleri Çin'e çuvalla götürüldü

Tayland’ın ülkelerine sığınan 115 Uygur Türkünü Çin’e teslim etmesine ilişkin görüntüler herkesi utandırdı. Uygurlar başlarına çuval geçirilerek Çin’e götürüldü. Taylan’ın 3 milyar dolar rüşvet aldığı ortaya çıktı.

Uygur Türkleri Çin'e çuvalla götürüldü
Uygur Türkleri Çin'e çuvalla götürüldü
Dünya Uygur Kongresi Başkan Yardımcısı ve Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Tayland'ın 16 aydır elinde tuttuğu 115 Uygur Türkünün, başlarına çuval geçirilerek Çin'e götürülmesi görüntülerini basına dağıttı. Bir grup Uygur Türkünün, vatanlarında hukuka aykırı uygulamalar nedeniyle yaşamlarını tehlikeye atarak 16 ay önce Tayland'a sığındıklarını belirten Seyit Tümtürk, Tayland'ın bu kişileri ‘sınır ihlali' gerekçesiyle elinde tuttuğunu anlattı. Tümtürk, 16 ay sonra da 115 Uygur Türkünün başlarına çuval geçilerek uçakla Çin'e götürüldüğünü söyledi.

Rüşvet verildi iddiası

Uygur Türklerinin uçakla götürülmesi sırasında çekilen video ve fotoğrafları basına dağıtan Seyit Tümtürk, şunları söyledi: “Tayland'dan Çin'e götürülürken başlarına çuval geçirildi. Fotoğraf ve görüntülerden de anlaşılacağı gibi soydaşlarımız ne yazık ki, Çinli özel harekat mensupları tarafından üçlü koltuğun tam ortasına oturtularak götürülmüştür. Tayland ne yazık ki, Çin'in 3 milyar dolarlık hibe rüşveti karşılığında, 16 aylık esaret sonrası Doğu Türkistanlı soydaşlarımızı teslim etmiştir. Bunu kınıyoruz ve soydaşlarımızın hayatından ciddi endişe duyduğumuzu buradan haykırıyo ruz.”Uygulama dünyanın her bölgesinde öfkeyle karşılandı. Kanada Dışişleri Bakanı Rob Nicholson, “Tayland'ı uluslararası insan hakları yükümlülüklerine saygılı olmaya davet ediyorum” açıklaması yaptı.

8 Uygur Türkü daha Türkiye'ye getirildi

Çin'den kaçtıktan sonra Tayland'dan Türkiye'ye getirilen 173 Uygur Türkü'nün ardından dün de Tayland'dan 4'ü kadın 4'ü çocuk olmak üzere 8 Uygur Türkü Türkiye'ye getirildi. Tayland tarafından Çin'e iade edilmesi beklenen 8 Uygur Türkü'nün Can Suyu Derneği tarafından Bangkok'tan İstanbul'a getirildiği belirtildi. Öte yandan AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, baskılardan kaçarak Tayland'a sığınan 115 Uygur Türkü'nün Çin'e iade edilmesine tepki gösterdi. Çin'den kaçtıktan sonra 13 Mart 2014'te sınır ihlali gerekçesi ile Tayland hükümeti tarafından tutuklanan 173 Uygur da 1 Temmuz'da Türkiye'ye getirilmişti.