'İlk Model' Tutkunlarının Adresi

Aydınlı kaporta ustası Halil Başak'ın atölyesinde hayat verdiği 1950'li yılların gözde otomobilleri, nostalji tutkunlarının yanı sıra film şirketlerinden de rağbet görüyor.

Özaydın Gıdacılar Sitesi'ndeki atölyesinde iki oğlu ile çalışan Başak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldan bu yana yarım asırlık değişik markalardaki klasik otomobilleri Amerika'dan getirttiklerini ve orijinal parçalarla baştan aşağı yenilediklerini söyledi.

Aydın'ın yanı sıra şehir dışından atölyelerine getirilen klasik arabaların kasa, şasi ve motorunda değişiklikler yaptıklarını, "sıfır model araç" hale getirdiklerini dile getiren Başak, bu iş için 150 bin liraya kadar masraf yapanların olduğunu belirtti.

Klasik arabanın bir tutku olduğunu anlatan Başak, şunları kaydetti:

"Bu işe 25 yıl önce kendime Chevrolet marka klasik arabayı yenileyerek başladım. Daha sonra üst üste talepler geldi ve bunu meslek edindik. Yenilemek için yapılacak masraf arabanın durumuna göre değişiyor. Mesela bu arabalar piyasada 25-30 bin liradan aşağı zor satın alınıyor. Üzerine 70 bin lira da yenileme masrafı yapılsa, klasik arabanın trafiğe çıkması 100 bin lirayı buluyor. Hatta 150 bin lirayı bulan arabalar oluyor."

- Geçmişe özlem

Klasik arabaların genellikle nostalji tutkunları tarafından talep gördüğünü vurgulayan Başak, bu süreçte belirleyici unsurun, "geçmişe özlem" olduğu görüşünü aktardı.

Klasik arabaları kullanan kişilerin bu sayede çocukluk yıllarına dönüş yaptığını söyleyen Başak, "Dedelerinin, babalarının kullandığı arabaları yeniletip binenler adeta çocukluk yıllarına dönüp nostalji yapıyor. Eski hatıraları, yaşadıkları gözlerinin önünde canlanıyor. Bu duyguyu tarif etmek mümkün değil. Klasik arabaların tutkunları var ve bu tamamen zevk meselesi" diye konuştu.

Nostalji tutkunlarının yanı sıra klasik arabalara son dönemde dizi ve film şirketlerinin büyük talep gösterdiğini, özellikle geçmiş yılları konu alan dizi ve filmlerde klasik arabaların kullanıldığını ifade eden Başak, "İstanbul'da klasik arabaları film şirketlerine kiralayan iş yerleri var. Müşterilerimizin arasında bunlar da bulunuyor" ifadelerini kullandı.

Başak, yoğun talep nedeniyle kısa süre içerisinde piyasada yenileyecek klasik araba kalmayacağını da sözlerine ekledi.

Kaynak: AA