Ramazanda Caz, Fransa Sarayı'nda

"Ramazanda Caz" festivali kapsamında, Ermeni asıllı Fransız caz sanatçısı Andre Manoukian ile perküsyon ustası Okay Temiz, Fransa Sarayı'nda konser verdi.

Ramazanda Caz, Fransa Sarayı'nda
Kültür ve Turizm BakanlığŸı katkılarıyla Hakan ErdoğŸan Productions tarafından düzenlenen etkinlikte sahne alan Manoukian Quartet'e, Türk-Roman müziğŸinin önemli isimlerinden Yarımdünya Hasan, Hacı Rüstem LJembeli ve Ahmet ǖzden de eşŸlik etti.

Konserle eşŸ zamanlı olarak gerçekleşŸtirilen iftarda konuşŸan Fransa'nın İstanbul BaşŸkonsolosu Muriel Domenach, Fransız Sarayı'ndaki "ramazan gecesi" etkinliklerinin bir gelenek haline geldiğŸini belirterek, bundan gurur duyduğŸunu söyledi.

Domenach, iftar davetlerini, Fransız laikliğŸinin daha iyi anlatılması için bir fırsat olarak gördüklerini dile getirerek, şŸöyle konuşŸtu:

"DışŸlama değŸil de bir özgürlük ve de bir birleşŸme prensibi. Farklı dinlerin inananlarıyla, inanmayanlarının bir arada birlikte yaşŸamalarını sağŸlamak için bulabildiğŸimizin en iyisi. Zira inanmayanların, inanmadıkları için özür dileme zorunlulukları yoktur. Laiklik, kamusal alanın tarafsızlığŸını tanzim eder ve manevi olan ile dünyevi olan arasındaki bağŸımsızlığŸı düzenler."

İslam'ın bir barışŸ dini olduğŸuna vurgu yapan Domenach, Fransa'nın ikinci dininin İslam olduğŸunu kaydetti.

Domenach, yapılan kamuoyu araşŸtırmalarına göre Fransa'da İslamcumhuriyet değŸerleriyle uyumsuz görenlerin sayısının azaldığŸını belirterek, "Fransız makamları da ırk ve din üzerine kurulmuşŸ ayrımcılığŸa, nefret söylemi ve eylemlerine karşŸı son derece katıdır" diye konuşŸtu.

Ramazan gecesini, "bir kardeşŸlik anı" diye nitelendiren konsolos, yarın Fransa'nın Ankara BüyükelçiliğŸi'nde de iftar daveti ve konser verileceğŸini kaydetti.

Domenach'ın ardından kürsüye çıkan eşŸi Prof. Dr. Olivier Bouquet, Tevfik Fikret'in "Ramazan" şŸiirini okudu.

EtkinliğŸe, İstanbul'daki dini cemaat temsilcileriyle diplomasi, spor, medya, işŸ ve kültür-sanat dünyasından isimler katıldı.

Kaynak: AA