'Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek' Projesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kızı Esra Erdoğan Albayrak, TOGEM-DER ve Avrupa Eğitim Vakfı işbirliğiyle yürütülen "Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek" Projesi'nin sonuçlarının, tüm anaokullarda hijyenik ortamlar sağlama noktasında bir model oluşturacağına inandığını kaydetti.

Albayrak, TOGEM-DER ile Avrupa Eğitim Vakfı işbirliğiyle gerçekleştirilen "Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek" Projesi'nin Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi'ndeki kapanış toplantısında yaptığı konuşmada, TOGEM-DER'in, kuruluş fikrini veren annesi Emine Erdoğan'ın hayatında çok önemli bir yeri olduğunu söyledi.

Yapılan tüm çalışmaların annesi Emine Erdoğan'ı ilk günkü kadar heyecanlandırdığını, faaliyetleri yakından takip ettiğini belirten Albayrak, "Kuşkusuz annemin heyecanının çok önemli gerekçeleri var. TOGEM-DER kurulduğu 2005 yılından bu yana çok önemli çalışmalar yaptı. Mütevazi bir hareket olarak başlayıp, kartopu gibi her geçen gün büyüdü. Ama her şeyden önemlisi gelişimin, yatırımın sadece park, yol ve kaldırım yapmak olmadığını, asıl meselenin insan olduğunu sürekli işaret etti" dedi.

Albayrak, TOGEM-DER'in bulunduğu şehirlerde çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği yaptığını ifade ederek, şunları kaydetti:

"TOGEM-DER, şehrin sakinlerinin ruhlarına dokundu, hayatlarını dönüştürdü, değiştirdi. Öncelikle, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımıza yardım götürmek gibi hayırlı işlerle çıktı yola daha sonra faaliyet alanlarını genişletti. Özellikle eğitim alanında yaptığı çalışmalar, meyveleri gelecekte toplanacak çok önemli yatırımlar oldu. 'Anasınıfsız okul kalmasın', 'Gezici Anaokulu' gibi faaliyetler, okul öncesi okulun önemini işaret eden çok önemli etkinliklerdir. Eminim ki Türkiye'nin dört bir yanında bir neslin hayatına etki eden bu çalışmalar TOGEM-DER'in tüm emektarları için çok farklı bir manevi tatmin alanı oluşturmaktadır. Ben de eğitim ve sivil toplum çalışmaları içinde olan bir kardeşiniz olarak, TOGEM-DER'in özellikle 0-6 yaş arası eğitimin önemine dikkat çekmesini içtenlikle destek veriyorum.

Temizliğin her şeyin başı olduğunu söyleyen bir dinimiz var. Zira hayata bakışımızı şekillendiren 'Temizlik İmandandır' hadisinde de temizliğin imanla ilişkilendirilmesi oldukça manidardır. Çünkü temizlik sadece maddi temizlik anlamına gelmez. Temizlik üzerine düşülmüş, belli alışkanlıkları kazanmış bir zihin, kıyafet, çevre, sokak, okul ve beden temizliği fikri üzerinden, kalp ve ruh temizliği düşüncesine de yaklaşır. Bu nedenle maddi temizlik ile manevi temizliği de birbirinden ayırmamak gerektiğine işaret etmek isterim."

Albayrak, TOGEM-DER'in "Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek" Projesi'nin, çocukları mikroplardan, hastalıklardan korunması kadar manevi bir temizliğe de hazır hale getirdiğini dile getirerek, "TOGEM-DER'in Avrupa Eğitim Vakfı, İstanbul ve Siirt müdürlükleriyle işbirliği halinde yaptığı projenin, çok somut sonuçlar ortaya koyduğunu bugün burada görüyoruz. Bu sonuçların, tüm anaokullarımızda hijyenik ortamlar sağlama noktasında bir model oluşturacağına inanıyorum. İnşallah bu projenin etkisi, ülkemizin en ücra köşelerine kadar yayılır ve 'Temiz Sınıf, Sağlıklı Gelecek' sloganı, 'Temiz Ülke, Sağlıklı Nesiller' sloganına dönüşerek her yeri kuşatır" diye konuştu.

- TOGEM-DER Başkanı Gülbaran

TOGEM-DER Başkanı Saadet Gülbaran da eğitim konusuyla bu denli iç içe olunca, bir noktadan sonra eğitim ortamlarının fiziksel güvenliğine kafa yorup, sorgulamaya başladıklarını ifade etti.

Gülbaran, "Çıkan sonuç bize şu gerçeği haykırıyordu; Evet eğitim, çocuklarımızın hayatında çok önemli. Ancak eğitim ve bunun getireceği kazanımlar eğer onlar sağlıklıysa ve sağlıklı olarak büyümeleri sağlanabilmişse bir anlam taşır. Bu projenin yapım aşamasından itibaren, çocuklar için fiziksel güvenliğin önemsenerek gözetildiği, hijyen konusunda bilinçli öğretmen ve personele sahip, sahip olduğu bilgileri eyleme taşıyarak hem öğrencilere örnek olan, hem de eğitim ortam ve gereçlerinin hijyenini sağlayıp koruyan çalışanları sayesinde çocuklarda bakterilere bağlı hastalıkların en aza indirgendiği, böylece her çocuk için eğitim sürekliliğinin maksimum sağlandığı eğitim birimleri kazandırmaktır."

Projede görev alan Prof. Dr. Harun Aksu ve Prof. Dr. Ahmet Soysal tarafından projenin süreçleri ve sonuçlarının anlatıldığı programa, Üsküdar belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in yanı sıra İstanbul Valisi Vasip Şahin'in eşi Şeyma Şahin, İstanbul Emniyet Müdürü Selami Altınok'un eşi Gülhan Altınok da katıldı.

Kaynak: AA