Hatay'ın Ramazan Kurabiyesi 'Kömbe'

Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde kadınlar, bayramların vazgeçilmez lezzeti "kömbe" kurabiyelerini hazırlamaya başladı.

Hatay'da asırlardır Ramazan Bayramı dolayısıyla cevizli, susamlı, hurmalı ve fıstıklı olmak üzere 4 çeşit kömbe yapılıyor.

Kadınlar, imece usulüyle her gün bir evde toplanıp kurabiyeyi hazırlarken, ilçedeki taş fırınlarda da sabaha kadar kömbe pişiriliyor.

Komşularıyla akşam saatlerinde kömbe hazırlayan Gülizar Kel, AA muhabirine, kömbenin dayanıklı olması, güzel kokusu ve ağızda bıraktığı tat nedeniyle çok beğenildiğini söyledi.

Bayramda ziyarete gelen yakınlarına kömbe ikram ettiklerini anlatan Kel, "Bu asırlardır geleneğimiz. Un, şeker, yağ, süt ve susam kullanarak hazırladığımız bayram pastamızı, tüm mahalle kadınları bir araya gelerek yapıyor. Bir ramazan ayında daha bu güzel mirasımızı yaşadığımız için mutluyuz. Ömrümüz oldukça kömbe yapımına devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Kel, farklı illerde yaşayan akrabalarına da kömbe gönderdiklerini kaydetti.

Fırın işleten Ahmet Börklü de günde 150 ila 200 tepsi kömbe pişirdiklerini bildirdi.

Tepsi fiyatının 2,5 lira olduğunu kaydeden Börklü, "Hatay genelinde kömbe telaşı başladı. Bu tatlı telaş, asırlardır devam ediyor. Bizler de vatandaşlara hizmet için sabahlara kadar çalışıyoruz" diye konuştu.

- Kömbe satışlarına ramazan bereketi

Hassa'da kömbe üreticiliği yapan Şerafettin Demirci ise ilçede ramazan ayının gelmesiyle kömbeye yoğun talep olduğunu belirtti.

Atalarından miras kalan geleneği devam ettirmeye çalıştıklarını dile getiren Demirci, "Kömbe Hassa'da oldukça sevilen bir tat. Ayrıca çevre il ve ilçelerden sipariş alıyoruz. Evlerinde kömbe yapamayan aileler, tatile çıkanlar, akrabalarına bu pastadan götürüyor. Ramazanda satışlarımız iyi gidiyor. Çok memnunuz. Bu yıl 1 tonun üzerinde satış bekliyoruz" dedi.

Demirci, şeker hastaları için özel kömbe yaptıklarını da kaydetti.

Kaynak: AA