Ödemiş'te Sezonun İlk İnciri Çıktı

Türkiye’nin en iyi incirlerinin yetiştiği İzmir’in Ödemiş ilçesinde, sezonun ilk incirleri tezgahlardaki yerini aldı. İlk incirler, kilosu 4 liradan satışa sunuldu.

Ödemiş'te Sezonun İlk İnciri Çıktı
Türkiye’nin en kaliteli incirlerinin yetiştirildiği Ödemiş ilçesinin Birgi mahallesinde ilk incirler toplanmaya başladı.

Bölgede özelikle Bozdağ yaylasına kadar incir ağaçları yer alırken, incirler kısa bir süre içerisinde tezgahlarda yerini almaya başladı.

Turfanda incir olarak anılan incirler kilosu 4 liradan satışa sunuldu. Ödemiş incirlerine, özelikle yerli ve yabancı turistlerin ilgi gösterdiği belirtildi.

Üreticilerden Hüseyin Kumru, yeni ürünler hakkında değerlendirme yaparak, incir bahçelerinin koruma altına alınması gerektiğini vurguladı.

Ödemiş ve yöresinin eskiden pamuk, tütün ve önemli bir ürün olan incir üretip bu ürünlerle geçimini sağladığını anlatan Kumru, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Özellikle son 20 yıldır incir bahçeleri sökülerek tarlalara çevrildi. Sonra bölgenin en başta gelen ürünü incir üretimi azınlık hale geldi. İncir bahçeleri bugün. Ödemiş’in Birgi kasabası İrimağzı bölgesinde Bozdağlar ve Beydağ tarafından parçalar halinde kaldı. Bir kısmı da Aydın sınırları içerisinde yer alıyor. Geçen yıl incir üretimi hava şartlarından dolayı çok az olmuştu. Üründe kalite düşüklüğü oluştu ve üretici 1 yıl beklediği sezonda umduğunu bulamamıştı. Burada en önemli konu incir bahçelerinin koruma altına alınmasıdır."

“YURT DIŞININ İSTEDİĞİ İNCİR ÖDEMİŞ’TE”

Yurt dışı ihracatında en çok istenen incir modelinin Ödemiş ve çevresindeki incir modeli olduğunu anlatan Hüseyin Kumru, sözlerine şöyle devam etti: "Ancak, üretim yapmakta zorlanıyoruz. Bunun içinde üretici para kazanamıyor. Para kazanmayan üretici maalesef incir bahçesini yok ediyor yani incir ağaçlarını köklemek zorunda kalıyor. Onun için incir desteklenmeli ve incir bahçeleri korunmalıdır. Herkes tarafından tüketilen incirimizin bu yılda lap hali tezgahlarda yerini aldı. Her ne kadar hava şartları olumsuz gitse de ağaçlarımız ilk ürünü verdi. İncirin yaş hali kendi dilimiz de lap çıktı. Bugün kilogram fiyatı 4 TL’den alıcı buluyor. Önümüzdeki günlerde havanın sıcak gitmesini bekliyoruz böylelikle incir kuruma dönemine girecek ve kuru incir üretimi başlayacak. Geçen yıl yaşanan sorunların yaşanmaması en büyük arzumuz. Bundan sonraki günlerde incirlerde kaliteli bir sezon olmasını diliyorum. Yetkililerden de dediğimiz gibi incir bahçelerinin ve ağaçlarının korunması gerektiğini talep ediyoruz. Bereketli bir sezon olsun."
Kaynak: İHA