Kütahya'da Su Samuru Görüldü

Kütahya'nın Simav ilçesinde, gölette balık avlayan bir vatandaş, cep telefonuyla nesli tükenmekte olan su samurunu görüntüledi.

Şenköy Göleti'nde oltayla balık avladığı sırada su samurunu gören Mustafa Cem Kılıç, gazetecilere yaptığı açıklamada, bu bölgeye sık sık balık avlamaya geldiğini söyledi.

Daha önce de burada su samuru gördüğünü belirten Kılıç, "Su samurları bazen çift bazen tek olarak gölette yüzmeye çıkıyorlar ve adeta oynuyorlar. Ben de onları izlemekten çok büyük keyif alıyorum. Yine gölete gittiğim bir gün, su samurunun yüzdüğünü gördüm ve bu defa kameramı açarak onları kaydettim. Dünyada nesli tükenmekte olan su samurları için göletin koruma altına alınması gerekiyor" diye konuştu.

Kılıç'ın çektiği görüntüleri izleyen İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Tokdemir de genellikle akarsu ve göllerde yaşayan su samurlarının, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde nadir de olsa görüldüğünü anlattı.

Su samurlarının uluslararası sözleşmelerle koruma altında bulunduğunu vurgulayan Tokdemir, şunları kaydetti:

"Kimyasal kirlilik, ses, ışık, gürültü kirliliği gibi etkenler su samurlarının yaşam alanlarından uzaklaşmalarına sebep oluyor. Simav'da yaşam göstermesi, burada en azından doğal ortamlarının korunduğunu göstermesi bakımından sevindiricidir. Nesli tükenmekte olan bu hayvanların uluslararası korumada bulunması ve zarar verenlerin tespit edilmesi halinde çok büyük cezalara maruz kalacağı için bölgede yaşayan avcıların çok dikkatli olmalarını rica ediyoruz.''

Tokdemir, su samuru varlığının araştırılması için bölgede Gediz Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefliğince çalışma başlatıldığını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA