Emniyet Genel Müdürlüğünün, 'FETÖ/PDY' raporu

Emniyet Genel Müdürlüğünün, talep üzerine Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği, "Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY)" konulu raporda, örgütün amacının, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tüm anayasal kurumlarını ele geçirmek, aynı zamanda uluslararası düzeyde büyük ve etkili siyasi/ekonomik güç haline gelmek olduğunun, geçmişte örgüt içinde faaliyet göstermiş kişilerin beyanlarından anlaşıldığı belirtildi.

Emniyet Genel Müdürlüğünün, 'FETÖ/PDY' raporu
Emniyet Genel Müdürlüğünün, 'FETÖ/PDY' raporu
Genel Müdürlük, talep üzerine hazırlanan raporu, Emniyet Genel Müdürü Zeki Çatalkaya imzasını taşıyan üst yazıyla başsavcılığa gönderdi.

Raporda, 'örgütün kuruluşu' ve Fetullah Gülen'e ilişkin bilgiler aktarıldıktan sonra, 'Örgütün amacı, toplumun dini duygularını istismar ederek, 'himmet' adı altında topladığı finans ile yurtiçi/yurtdışında faaliyete geçirdiği eğitim müesseseleri üzerinden amaç ve ilkeleri doğrultusunda yetiştirdiği öğrencilerini, elde ettiği finans ve siyasi gücünü, örgütsel menfaat ve ideolojisi çerçevesinde kullanarak, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin tüm anayasal kurumlarını ele geçirmek, aynı zamanda uluslararası düzeyde büyük ve etkili siyasi/ekonomik güç haline gelmek olduğu, geçmişte örgüt içinde faaliyet göstermiş kişilerin beyanlarından anlaşılmaktadır' bilgisine yer verildi.

Örgütün, örgütlenme yöntemleri değişmekle birlikte, temel amacın, ülkede devletin bütün anayasal kurumlarının ele geçirilmesi olduğu belirtilen raporda, 'Bu kapsamda FETÖ/PDY'nin, tabanında bulunan insanları istismar ederek, kaynak ve meşruiyet devşirdiği, öğrenci seçme ekipleri ile köy ve semtlerden topladığı gençleri, bünyesindeki vakıf, ışık evleri, okul ve dershane marifetiyle, ideolojisi doğrultusunda yetiştirerek, insan gücü elde ettiği' anlatıldı.


Emniyet Genel Müdürlüğünün, 'FETÖ/PDY' raporu

Örgütün, 'devlet modeline uygun bir paralel örgütlenme ile gizlice başta siyaset, mülkiye, adliye, maliye, askeriye ve emniyet olmak üzere devletin tüm kılcal damarlarına sızmaya; yurt, okul, dershane ve ışık evlerinde beyin yıkama metotları ile sorgulamayan, düşünmeyen, mutlak itaati esas alan yapıya bağlı insan tipi yetiştirmeye' çalıştığı ifade edilen raporda, 'örgütün, dinler arası diyalog çerçevesinde semavi dinlerin temsilcileri ile görüşerek, kendisini İslam adına muhatap göstermeyi, devlet dışında kendisine bağlı ekonomik sistem kurmayı, şirket birlikleri ve konfederasyonlar kurarak, zenginler kulübü oluşturmayı, böylelikle ulusal ve uluslararası ticarette söz sahibi olmayı' amaçladığı kaydedildi.

Raporda, örgütün, sınav sorularını hukuka aykırı yollarla ele geçirip, kendi mensuplarının sınavlarda başarılı olarak kamu kurumlarına ve etkin okullara girmesini sağlamanın yanında, ürettiği sahte belge ve delillerle, örgüt mensubu olmayan kişiler hakkında adli ve idari soruşturmalar açılmasını sağlayarak, devlet kadrolarından tasfiye etme ve bu kadrolara örgüt elemanlarını yerleştirme yöntemlerini, amacına ulaşmak için kullandığı bildirildi.

-'Olağanüstü haller yaşamış bir veli olduğu görüşü'


Örgüt içerisinde Gülen'in, 'Olağanüstü haller yaşamış bir veli olduğu' görüşünün yaygın olduğu bildirilen raporda, Gülen'in, medya aracılığıyla görüşlerini örgüt üyelerine iletebildiğine işaret edildi.

'Gülen'in, örgüt üyeleri üzerinde, kendi ifadesiyle, 'uyarılarının ve tavsiyelerinin birinci derecede hareket ettirici etkiye sahip olduğunun' söylenebileceği' belirtilen raporda, şunlar kaydedildi:

'Pensilvanya Örgütü, 'lider merkezli' bir yapıya sahiptir. Lidere en yakın insanlar, liderin koruyucusudurlar. 'Lider' etrafında örgütlenen hareketin en dışında ise 'örgüte ilgi duyanlar' bulunur. Bu tür bireyler önemlidir. Çünkü örgüt meşruiyetini, sempatizanlarının sayıca çokluğuna dayandırmaktadır. Bu bireyler esas itibarıyla örgüt içinde değillerdir. Ancak örgüt dışında da değillerdir. Sadece örgüte ilgi beslemektedirler.

FETÖ/PDY örgütlenmesi, gizlilik, hiyerarşik yapılanma, pelür kağıtları ile haberleşme, özgeçmiş raporu verme (CV) ve kod adı kullanma gibi özellikleri ile yasa dışı terörist örgütlenmelerin taktiklerini kullanmaktadır. FETÖ/PDY'de Gülen'in verdiği kararı sorgulama anlamına gelecek her düşünce, eylem veya tavır kuvvetle ezilmekte, liderin ve ona bağlı diğer yöneticilerin tüm talimatları, aklın da ötesinde bir kutsiyet kazandırılarak, uygulanmaktadır. Gülen başta olmak üzere, örgüt yöneticileri halka hitap ederken büyük bir tevazu sergilerken, örgüt içerisinde mutlak bir otorite ile hareket etmekte olup, örgüt içerisinde ödül ve ceza sistemi uygulanmaktadır.

Örgüt mensuplarının evlilikleri dahi, bağlı bulundukları imamların izin ve talimatları doğrultusunda gerçekleşmektedir. Evlilik kararı veren örgüt mensubu bu durumu kendisinden sorumlu imama iletmekte, müstakbel eşini yine örgüte bağlı olan bayanların resimlerinin bulunduğu bir katalogdan seçmektedir. Böylelikle hem mensupların örgüte bağlılığı artırılmakta hem de örgütten ayrılma durumunda ayrılan kişilerin eş ve çocukları örgüt talimatı ile kendisinden uzaklaştırılarak baskı oluşturulmaktadır.

Örgüt mensuplarının iş ve özel hayatlarındaki bütün kararlarını örgütün tasarrufuna bırakmış olmalarının altında yatan sebeplerden en önemlisi, bağlı oldukları imamların ve Fetullah Gülen'in hata yapmayacağına inanmış olmalarıdır. Ayrıca örgüt mensuplarının tamamına belli görev ve sorumluluklar verilerek, bağlılıkları perçinlenmektedir.'

Emniyet Genel Müdürlüğünün, 'FETÖ/PDY' raporuEmniyet Genel Müdürlüğünün, 'FETÖ/PDY' Raporu (2) Emniyet Genel Müdürlüğünün, 'FETÖ/PDY' raporuEmniyet Genel Müdürlüğünün 'FETÖ/PDY' Raporu (3) Emniyet Genel Müdürlüğünün, 'FETÖ/PDY' raporuEmniyet Genel Müdürlüğünün 'FETÖ/PDY' Raporu (4) Emniyet Genel Müdürlüğünün, 'FETÖ/PDY' raporuEmniyet Genel Müdürlüğünün 'FETÖ/PDY' Raporu (5)
Kaynak: AA