Anadolu'nun İlk Camisi Turizme Kazandırılıyor

Hatay’ın en önemli dini merkezleri arasında yer alan ve Anadolu’daki ilk cami olarak yurt genelinde büyük bir üne sahip olan Habib-i Neccar Camii’nin yeniden turizme kazandırılması amacıyla başlanan ’Habib-i Neccar Camii çevre düzenleme projesi’ devam ediyor.

Anadolu'nun İlk Camisi Turizme Kazandırılıyor
2013 yılı Temmuz ayında caminin bulunduğu Kemalpaşa Caddesi üzerinde bulunan kaçak iş yerlerinin yıkılmasıyla başlayan çevre düzenleme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. İlk olarak caminin yakın çevresinde yer alan iş yerleri yıkılmış, ardından caminin yakınlarında bulunan tarihi Antakya Evleri’nin restoresi için projeler başlatılmıştı. Aradan geçen sürede caminin çevresindeki iş yerleri tamamen yıkılırken, cami yakınlarındaki tarihi Antakya Evleri de restorasyonla yenilenmeye başlandı.

Cami çevresinin yenilenmeye hazır hale gelmesinin ardından caminin Kemalpaşa Caddesi’ne açılan kapısı kapatılarak, bu bölgede restorasyon çalışmalarına başlandı. Camiye giriş çıkışın sadece ana kapıdan sağlandığı bu günlerde, özellikle Cuma günleri cami giriş çıkışında önemli ölçüde izdiham yaşanmaya başlandı.

MEYDAN HALKA AÇIK OLACAK

Restorasyon çalışmaları Hatay Valiliği tarafından ihale edilen şirket tarafından devam eden cami projesi sona erdiğinde, Antakya’nın tarihi dokusuna uygun bir eser ortaya çıkacak. Caminin yanı sıra bölgede yıkılan iş yerlerinin yerine de bir şehir meydanı kurulacak. Bu sayede camiyi görmeye gelenler hem camiyi ziyarete ederek tarihi havayı soluyacak hemde meydandaki güzel havada dinlenme imkanı bulacak.

Yapılan çalışmalar hakkında bilgiler veren restorasyon yetkilileri, Habib-i Neccar Camii etrafında bulunan ve betonarme 19 adet dükkan, 3 adet konut ile halk arasında Kuseyri Konağı olarak bilinen ve içinde 5 adet ev, avlu, müştemilat odaları barındıran iki adet eski eser konağın Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından kamulaştırıldığını, bunlardan sökümü tamamlanan 14 adet tek katlı dükkan ile 5 adet iş yeri ve 3 adet konut yerinin Meydan Projesi kapsamında ‘Meydan’ şeklinde düzenleneceğini, vakıf kültür varlığı niteliğindeki iki adet konağın restore edilerek günlük hayatın içine çekileceğini belirttiler.
Kaynak: İHA