Sadun Boro'nun Vefatı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde tedavi gördüğü hastanede 87 yaşında hayatını kaybeden Türk denizci Sadun Boro'nun vasiyetinin, teknesini bağladığı İngiliz Limanı'ndaki ağacın yakınlarına gömülmek olduğu belirtildi.

Sadun Boro'nun Vefatı
Tedavi gördüğü Marmaris Ahu Hastanesinde yaşamını yitiren Boro'nun ölüm haberini alan yakınları ve arkadaşları hastaneye geldi.

Hastane başhekimi Sahir Ökten, gazetecilere yaptığı açıklamada, Boro'nun uzun süredir tedavi gördüğünü ve zaman zaman hastanelerinde takiplerinin yapıldığını söyledi.

Boro'nun son zamanlarını geçirmek için 14 Mayıs'ta Marmaris'teki teknesine geldiğini belirten Ökten, "İki gün evvel durumu ağırlaştı ve hastaneye yatırdık. Bugün saat 09.15 itibarıyla da kaybettik. Hastalığı kanserdi ve biraz da ilerlemiş durumdaydı" dedi.

Boro'nun arkadaşı Türk denizci Cumhur Gökova ise dünyayı ilk defa dolaşan Türk olarak Sadun Boro'nun önlerini açtığını ifade etti. Denizciler olarak Boro'yu sadece dünyayı dolaştığı ve önlerini açtığı için değil, yaşam tarzı olarak da örnek aldıklarını dile getiren Gökova, "Ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun " diye konuştu.

- Vasiyeti İngiliz Limanı'na gömülmek

Gazeteci Can Pulak ise Boro'yu bir ağabey ve baba olarak gördüğünü anlattı. Boro'nun İngiliz Limanı'nda teknesini demirlediği yerde bulunan ağacın yakınlarına gömülmek istediği yönünde vasiyette bulunduğunu bildiren Pulak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bana ve sevdiklerine bir vasiyeti olmuştur. Bu vasiyeti yerine getirebilmek için dostları olarak çalışmayı başlattık. Gazeteci kardeşimiz Fatih Çekirge, bu konuda hükumetle temasa başladı ve gerekli girişimlerde bulundu. Bunun için Bakanlar Kurulu kararı gerekiyor. Umarım yakın bir tarihte Boro'nun bu son dileği yerine getirilecektir."

Boro'nun cenazesinin, Karacasöğüt Mahallesi'nde pazartesi günü ikindi namazına müteakip kılınacak cenaze namazının ardından köy mezarlığında toprağa verileceği öğrenildi.

Mesanesindeki kanser bulgusu nedeniyle bir süredir tedavi gören Boro, 2 Haziran'da fenalaşması sonucu hastaneye kaldırılmıştı.

Sadun Boro, 1952 yılında bir İngiliz ile İngiltere'den Karayip Adaları'na kadar açık deniz yolculuğu gerçekleştirmiş, 1965'te de eşi ile 3 yıl süren dünya turu yapmıştı. Boro, böylece tekneyle dünya turu yapan ilk Türk olarak tarihe geçmişti.

Kaynak: AA