Somalı İşçilerin Kıdem Tazminatı Sevinci

Manisa’nın Soma ilçesinde geçtiğimiz yıl 13 Mayıs’ta meydana gelen maden faciasının ardından kapatılan maden ocakları nedeniyle işten çıkarılan 2 bin 831 maden işçisinin 7 aydır ödenmeyen kıdem tazminatları bugün ödenmeye başlanıyor.

Somalı İşçilerin Kıdem Tazminatı Sevinci
Ak Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve Manisa Valisi Recai Berber’in tazminatların ödeneceğine ilişkin açıklamalarını memnuniyetle karşılayan işçiler, sabah saatlerinden itibaren Maden İş Sendikası önünde toplanmaya başladı.

RÜYASINDA PARALARIN YATTIĞINI GÖRDÜ

12 yıllık maden işçisi Taner Yıldız, tazminatların ödeneceğini gece geç saatlerde haberlerde izlediğini sonrasında yattığını belirterek, "Akşam yattım, rüyamda bankanın önüne gelmişiz bankacılar paranız saat 2’de yatacak diyorlar bir uyandım saat 2 rüyamıza dahi giriyor artık. Tazminatlarımız artık o kadar bilinç altına yatmış" ifadesini kullandı. Ödemeler yapılıncaya kadar inanamadıklarını söyleyen Taner Yıldız, "Artık güven kalmadı. Cebime girecek ondan sonra yattığından emin olacağım. Tamam parayı alacağız, alsak ne olur, işimiz yok. Aldığım parayla 4 tane kira birikti içeride onları vereceğim. Aldım gidecek. İş de lazım" dedi.

TAKSİTLE ÖDENMESİNE TEPKİ GÖSTERDİLER

’Bir yandan sevindik diğer yandan üzüldük’ diyerek konuşmaya başlayan Soma’daki faciadan yaralı olarak kurtulan maden işçisi Ahmet Mutluer ise, "Hak ettiğimiz kendi alnımızın teriyle kazandığımız parayı 3-4 taksitle ödeneceğini belirtiyorlar. Benim için zor bir durum. Konut kredisi ödüyorum. Kullandığım ilaçlardan dolayı işe giremiyorum. 10 Bin liraya yakın bir alacağım var. Onu da direk konut kredisine yatırmayı düşünüyorum. Şu anda işsizim, bir iki aya kadar işsizlik maaşım bitecek. 3-4 taksitle kıdem tazminatları ödenecek deniyor, bunun için morallerimiz bozuk. Ödemelerin tamamını alır mıyız, alamaz mıyız, herkeste bir endişe var. Herkes zor durumda" dedi.

"CUMHURBAŞKANI GELECEK DİYE YATIRACAKLAR"

Bir diğer maden işçisi Ali Söğüt ise toplamda 6 bin TL’ye yakın alacağının olduğunu kaydederek şu ifadeleri kullandı, "Haberi duydum ama inanamıyorum yatıracaklarına. Evet doğrudur, Bin 500- 2 bin arası yatırırlar ama tamamını yatıramazlar. Bugün Manisa’ya Cumhurbaşkanı geliyor, bizi oyalamak için sus payı vermek için, bizleri bankanın önünde akşama kadar bekletip, Manisa’ya gelecek olan Cumhurbaşkanımızı protesto etmeyelim diye düşünüyorlar. Amaç da o zaten. Seçim öncesi yatırıyoruz, demek."

"ÖNCE İŞ İSTİYORUZ"

Soma’daki faciadan yaralı kurtulan Satılmış Cin ise, "Soma’da işsiz yok diyorlar. Burada bir dünya işsiz var. Önce istihdam sağlansın. İşsizlik ödeneğimiz bitti, madenlere tekrar işe almıyorlar. Öneren kimse olmadığı sürece işe almıyorlar, biz nereye gideceğiz. Biz sokakta kaldık, bir dünya borçlarımız var. Tazminatların bu zamana kadar ödenmesi gerekiyordu. Haberlerde öğrendiklerimiz doğrultusunda bin 500 2 bin liraya yakın yatacağını söylüyorlar. Bu aslında yeterli bir miktar değil. Hepsinin ödenmesi gerekiyor. Tazminatlarımızın tamamı ödensin" dedi.

"GEÇ KALMADI MI?"

10 yıllık maden işçisi Sami Yavuz ise "Biraz geç kalmadı mı? İlla seçim üstü mü yapılması lazım. 6 aydan bu yana biz sokaktayız. Niye bize bundan 2-3 ay önce bu paralar yatırılmadı. Tamam veriyorsun, niye 4 taksit halinde ödüyorsun. Böyle saçma sapan iş olmaz. Biz paramızın tamamını istiyoruz" dedi.

Maden işçileri Sendikası önünde yavaş yavaş toplanan işçiler paraların yatıp yatmadığını kontrol için arada bir bankalara gidip geliyor.
Kaynak: İHA