Kaplıca Diyarı Havza, Büyükşehir Hizmetiyle Buluştu

Karadeniz Bölgesi’nin kaplıca ve tedavi merkezi Samsun’un Havza ilçesinde, alt yapıdaki sorunlar çözülüyor.

Kaplıca Diyarı Havza, Büyükşehir Hizmetiyle Buluştu
Samsun Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımlarıyla yol, içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyunda düzenli bir alt yapıya kavuşmaya başlayan Havza, kaplıcalarının yanı sıra artık temiz ve sağlıklı yaşam kalitesiyle de akıllarda yer edecek.

İç Anadolu Bölgesi’nin Karadeniz’e açılan ilk kapısı olan Havza, Milli Mücadele kıvılcımının ilk yakıldığı ilçe olması sebebiyle büyük bir öneme sahip. 17’si merkez olmak üzere toplamda 98 mahallesi bulunan Havza’da 47 bin 210 kişi yaşıyor. 30 Mart yerel yönetimler seçiminin ardından Samsun Büyükşehir Belediyesi, önemli derecede kaplıca turizm potansiyeli bulunan ilçenin alt yapı sorunları çözmeye yönelik çalışma başlatmıştı.

Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Daire Başkanlığı ekipleri, ilçede 8 ayda 4 milyon 885 bin TL’lik yatırım yaptı. 1 Ocak 2015 tarihine kadar Havza’da 9.5 km uzunluğunda sathi kaplama, 7.5 km uzunluğunda da sıcak asfalt kaplama çalışması gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, 17 bin metrekare asfalt yama, 68 bin metreküp kazı, 38 bin metreküp dolgu, 16 bin metreküp temel, 55 km reglaj, 401 metre korge boru döşeme işlemini başarıyla tamamladı. Kamlık, Karahalil ve İmircik Mahallelerinde toplam 2 bin 800 metre asfalt yol ve Doğançayır, Esenbey, Mesudiye ve Şeyhkoyun Mahallelerinde toplam 18 km yol genişletme, 19 bin metrekare asfalt yama, 800 metreküp asfalt kaplama altlarına temel uygulanması, 6 mahallenin grup yolunda 13 bin 372 metrekarelik alanda 2 bin 271 tonluk yama çalışmaları ise sona erdi.

Büyükşehir Belediyesi sorumluluğunda 606 km yolu bulunan Havza’da son 5 ayda alt yapıya 929 bin 823 TL harcayan Fen İşleri Daire Başkanlığı, yıl sonuna kadar da 6 mahallenin 7.2 kilometrelik yolunu sıcak asfaltla, 3 mahallenin 3 kilometrelik yolunu betonla, 3 mahallenin 9.3 kilometrelik yolunu da sathi kaplama ile kaplayacak. Planlanan bu yatırımlara ise 3 milyon 782 bin TL ödenecek. Ayrıca 42 bin metreküp toprak kazı, 62 bin metreküp küskülü kazı, 62 bin metreküp dolgu, 24 bin ton temel, 367 metre büz, 50 metre drenaj boru döşeme ve 4 ton hasır çelik kaplama çalışmasına da 4 milyon 463 bin TL harcanacak. Büyükşehir Belediyesi’nin 30 Mart 2014’ten 1 Haziran 2015’e kadar yaptığı yatırımların toplam tutarı ise 5 milyon 815 bin TL.

SASKİ 26 MAHALLEDE ALT YAPI ÇALIŞMASI YÜRÜTÜYOR

Samsun Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (SASKİ) Genel Müdürlüğü, Havza’nın 26 mahallesinde şuan içme suyu ve kanalizasyon çalışması gerçekleştiriyor. Planlanan 13 mahallede de benzer yatırımlara başlayacak olan SASKİ, 2 yılın sonunda içinde temiz içme suyu ve kanalizasyon alt yapısı olmayan mahalle bırakmamayı hedefliyor. Alt yapısı olan mahallelerde ise tesisatlar ve şebeke hatlarını yenileyen SASKİ Havza Şube Müdürlüğü, merkez mahalleleri dışında 65 mahallenin durum tespitini de tamamladı. Kalan 16 mahallede de durum tespit çalışmalarını en kısa sürede bitirecek. Yatırımlar haricinde 98 mahallede 636 içme suyu, 706 kanalizasyon ve 166 elektrik arızası gideren SASKİ Havza Şube Müdürlüğü, 15 tane mahallenin de su pompasını yeniledi.

İlçe merkezinde de çok sayıda alt yapı yatırımına imza atan SASKİ, yaşanan kuraklıktan dolayı merkez mahallelerine verilen suyun çok yetersiz kalması nedeniyle Derinöz Barajı’ndan borularla su takviyesi yaptı. Kanalizasyon hattının yarısından fazlası da temizlendi. Yıl sonuna kadar SASKİ Havza Şube Müdürlüğü, 13 mahallede projelendirilen çalışmalara da start verecek.

“60 YAŞINDAYIM, BU KADAR YATIRIMA İLK KEZ ŞAHİT OLUYORUM”

Büyükşehir Belediyesi’nin alt yapı çalışmalarından memnun olan Havzalılar, Başkan Yusuf Ziya Yılmaz’a teşekkür ediyor. Yatırımları değerlendiren Taşören Mahallesi Muhtarı Nurettin Doğan, "Büyükşehir Belediyesi, 7 ay önce yolumu yaptı. Ancak taşıma kanununa uymayan mermerciler, yolumuzu paramparça etti. Yine perişan olduk. Mermerciler konusuna çözüm bulunmasını istiyoruz. SASKİ, vurduğu sondajlar neticesinde çıkan suyu mahallemize bağlamaya çalışıyor. İnşallah sorunlarımızın tamamı yakında çözüme kavuşmuş olacak. Mahalleme 1 yılda büyük yatırımlar yapıldı. Daha da yapılacak ama biraz zaman lazım. Her şey bir anda olmuyor. Şube müdürlüklerindeki sorumlu arkadaşlar, çözümler üretiyor. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı her yatırımdan memnun olduklarını dile getiren Belalan Muhtarı Ziyanur Soylu, "Şuan alamadığımız hizmetleri Büyükşehir’den alıyoruz. İş makineleri harıl harıl çalışıyor. Allah razı olsun her isteğimizi yerine getiriyorlar. Yolumuzun 1 kilometrelik kısmı sıcak asfalt oldu. Geriye kalanı yapılacak. Yolla birlikte pislikten kurtulduk. Merkeze 37 kilometre uzaklıkta olmamıza rağmen hizmet ve yatırımlar aynı hızla devam ediyor. Her işimizi Büyükşehir Belediyesi yaparsa memnun oluruz" diye konuştu.

Karahalil Mahallesi Muhtarı Kadir Korkut ise mahallesine yapılan alt yapı yatırımlarını ilk kez gördüklerinin altını çizerek, şunları kaydetti: "Yatırımlar çok güzel. Büyükşehir Belediyesi bizi tozun, toprağın ve çamurun içinden kurtardı. Mahallemizin her tarafı yağ gibiydi. Şimdi ise modern bir kasaba gibi olduk. Lafımız ise asla yerde kalmıyor. Daha da yapılacak işler var. Ama insanlar çok memnun. Ben 60 yaşındayım. Bu kadar yatırıma ilk kez şahit oluyorum. Herkesi şükranlarımızı sunuyoruz."
Kaynak: İHA