Erzincan'da Kamu Ve Özel Sektör Yatırım Toplantısı Yapıldı

Kamu ve Özel sektör Yatırımlarını İzleme, Değerlendirme ve İşbirliği Toplantısı Erzincan Valisi Süleyman Kahraman’ın başkanlığında Erzincan Belediyesi toplantı salonunda yapıldı.

Erzincan'da Kamu Ve Özel Sektör Yatırım Toplantısı Yapıldı
Kamu yatırımların uygulanmasında karşılaşılan sorunların kısa sürede çözüme kavuşturulması ve yatırımların gerçekleştirilmesi aşamasında kurumlar arasında koordinasyonun sağlanması, Erzincan’da ekonomik ve sosyal gelişmelerin değerlendirilmesi amacıyla düzenlenen Kamu ve Özel sektör Yatırımlarını İzleme, Değerlendirme ve İşbirliği Toplantısı Erzincan Valisi Süleyman Kahraman’ın başkanlığında Erzincan Belediyesi toplantı salonunda yapıldı. Toplantıya Erzincan Belediye Başkanı Cemalettin Başsoy, Erzincan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlyas Çapoğlu, Vali Yardımcıları, kamu kuruluşları, özel sektör yetkilileri ve STK temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Erzincan’da toplumun tüm kesimlerinin katılımıyla, kamu ve özel sektörün işbirliğinde, yeni yatırımların yapılması ve kalkınmanın sağlanması için bir platform oluşturmanın amaçlandığını belirterek toplantıda dile getirilen konuların ayrıntılı olarak değerlendirilerek geleceğe yönelik yol haritasının oluşturulacağını kaydetti.

ERZİNCAN ÖNEMLİ BİR CAZİBE MERKEZİ HALİNE GELECEKTİR

Konuşmasında Valilik olarak kamu kuruluşları tarafından önümüzdeki yıllarda yapılması planlanan projelerin tespit edildiğini ifade eden Vali Kahraman; “Yatırım projelerinin, toplantıdaki görüşlerde dikkate alınarak son şeklinin verilmesi, Valiliğimiz tarafından programa teklif edilmesi ve takibi yapılacaktır. Kuruluşlar tarafından önümüzdeki dönemde yapılması planlanan projeler şu şekildedir. İl Özel İdaresi; son yıllarda yaşanan kuraklık dikkate alınarak köylerde sulama tesislerinin basınçlı sulama, damla sulama gibi modern uygulamalara dönüştürülmesine çalışılmaktadır. Ergan Dağı Turizm Merkezinde 2015 yılında suni karlama projesi malzeme alımı 718.000 TL bedelle ihale edilmiştir. AB finansmanı ile yapılacak olan içme suyu, kanalizasyon alt yapı projesi Bakanlık tarafından ihale edilmiştir. Snowpark için yaklaşık maliyet hazırlanmaktadır. Özel sektör tarafından kayak merkezi alanı içerisinde konaklama tesislerinin yapılması ile Erzincan önemli bir cazibe merkezi haline gelecektir.

69 MİLYON TL’LİK TESİS 2016 YILININ İKİNCİ YARSINDA HİZMETE AÇILACAK

Erzincan Üniversitesi; üniversite sanayi işbirliği (SAN-TEZ) projelerinin hayata geçirilmesi, biyolojik çeşitlilik merkezinin kurulması ve Diş Hekimliği Fakültesi tarafından Ağız ve Diş Sağlığı Merkezinin ortak kullanılması öngörülmektedir. Milli Eğitim; 68 yeni derslik, özel eğitim kompleksi, 2 Spor Salonu, Rehberlik Araştırma Merkezi, Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi ve Eğitilebilir Çocuklar Okulu ile Milli Eğitim hizmet Binası Yapımı planlanmaktadır. Sağlık Sektöründe; Mengücekgazi Araştırma Hastanesi 165 yataklı ek hizmet binasının proje ihalesi yapılmıştır. Gençlik ve Spor Sektöründe; 13 Şubat Şehir Stadı onarımı ve çok amaçlı spor salonu yapımı planlanmaktadır. Aile ve Sosyal Politikalar; yaşlı bakım merkezlerinin kurulması ve şehrimizin engelli ulaşılabilirliğinin yükseltilmesine çalışılmaktadır. İl müdürlüğü ve sosyal hizmet merkezi binasın ihalesi yapılmıştır. Devlet Su İşleri; 2 göletin (Tercan Çadırkaya ve Kemah Doğanbeyli) yapımına başlanmış, 10 adet gölet’in çeşitli düzeylerde planlama ve projelendirme çalışmaları devam etmektedir. Et ve Süt Kurumu Tavuk Kombinasının proje tutarı 69 milyon TL olup, tesisin 2016 yılının ikinci yarsında hizmete açılması planlanmaktadır. Kültür ve Turizm Yatırım; Erzincan müzesinin açılması, Altıntepe ören yerinin turizme kazandırılması, Nafizpaşa Hamamı ve Kale Kapısının onarımı, Kemah Kalesinin restorasyonu bulunmaktadır. Kültür merkezinin takviye ve onarımı için yaklaşık maliyet hazırlanmaktadır.”

EKŞİSU BÖLGESİNDEKİ JEOTERMAL KAYNAK SULARI SAĞLIK TURİZMİNDE DEĞERLENDİRİLECEK

“Organize Sanayi Bölgesi; Bölge içi yol, doğal gaz şebekesi, yeşillendirme ve güvenlik sistemleri oluşturulması gibi kalan alt yapı işlerinin tamamlanması çalışmaları devam etmektedir. OSB de üretime geçen 59, inşaat aşamasında 14 ve proje aşamasında 13 olmak üzere toplam 86 işletme bulunmaktadır. Üretime geçen işletmelerde 1.423 kişi istihdam edilmektedir. İşsizlik oranı ülkemizde yüzde 11,2 iken ilimizde son üç yıl ortalaması yüzde 6,5 civarındadır. 2015 yılında düzenlenen 137 kurstan 3.038 kişinin yararlanması sağlanmıştır. Şeker Fabrikası; 1956 yılında kurulan fabrikanın teknolojisinin yenilenmesi ve kapasitesinin artırılması gerekmektedir. Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından fizibilitesi yaptırılan Kemaliye Karanlık Kanyon Sırat on Fırat Projesinin tutarı 10 milyon TL’dir.

İliç ve Kemah ilçelerinde devam eden barajların tamamlanmasından sonra su ürünleri üretimi ve turizme açılması öngörülmektedir. Belediye Başkanlığı; Ekşisu bölgesindeki jeotermal kaynak sularının sağlık turizminde değerlendirilmesi ve mevcut kaplıcaların rehabilitasyonu çalışmaları devam etmektedir. Şehir İçi Raylı Sistem Projesi fizibilitesi yapılmaktadır. Çok katlı otopark arsa tahsis işlemleri devam etmektedir. Ticaret ve Sanayi Odası; Kongre ve fuar merkezi, lojistik merkezi, yenilenebilir enerji yatırımlarının yapılmasına ihtiyaç duyulduğu belirtilmektedir. İlimizde yapımı planlanan 27 adet HES projesi bulunmakta olup, enerji üretim kapasitesi 1.033,5 MW(megavat)’dır. Güneş enerji potansiyelimizin değerlendirilmesine yönelik girişimlerde bulunulmuştur. Bu bağlamda İl Özel İdaresi tarafından İller Bankası desteği ile güneş enerjisi konusunda etüt çalışmaları yapılmaktadır.

Hibe kuruluşları (KUDAKA, SODES, TKDK, Bakanlıklar, KOSGEB) tarafından bu yıl sonuna kadar 104,7 milyon TL destek sağlanmış olacaktır.

TARIMA DAYALI SANAYİ VE HAYVANCILIK YATIRIMLAR ARTTI

“Bir taraftan genel teşvik sistemi diğer taraftan AB katılım sürecinde uygulanmaya başlanan yurt içi ve yurt dışı hibe desteklerinden faydalanmak suretiyle yeni yatırımlar yapılmaktadır. Özellikle tarıma dayalı sanayi ve hayvancılık yatırımlarında artış gözlenmiştir. Proje hazırlama kültürünün oluştuğunu ve nüfusuna göre hibe ve desteklerden faydalanmada başarılı iller arasında olduğumuzu belirtmek isterim. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken tüm katılımcılara, yeni yatırım ve hizmetlerin kazandırılmasına yönelik çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor, başarıların devamını diliyorum.” Şeklinde konuştu.

Vali Kahraman’ın açılış konuşmasının ardından başlayan toplantı, STK, kamu ve özel kuruluş yetkilileri tarafından ilimizin ekonomik ve sosyal gelişmesine yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgi verilmesi, koordinasyonu gerektiren konuların belirlenmesi ve uygulamaya yönelik kararların alınmasıyla sona erdi.
Kaynak: İHA