Rennan Pekünlü Davası Ertelendi

Ege Üniversitesinde, başörtülü öğrencilerin şikayeti üzerine “öğrenim özgürlüğünü engellediği” gerekçesiyle cezaevine giren ve 4,5 ay sonra şartlı tahliye olan Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün yargılanmasına devam edildi. Mahkeme, AİHM’in kararının beklenmesi yönündeki talebi bir sonraki duruşmaya bıraktı.

Rennan Pekünlü Davası Ertelendi
Ege Üniversitesi Fen Fakültesinde, 2011 yılında, başörtülü bir kız öğrencinin “öğrenim özgürlüğünü engellediği” gerekçesiyle 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılan ve 4,5 ay yattıktan sonra denetimli serbestlikten yararlanarak salıverilen Prof. Dr. Rennan Pekünlü hakkında, yine aynı dönemde başörtülü 4 kız öğrencinin eğitim ve öğretim hakkını engellediği için şikayet etmesi üzerine açılan ikinci davanın görülmesine devam edildi.

Dava, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’nin Türkiye’den yazılı görüş istemesiyle birlikte farklı bir boyut kazandı. Duruşmaya katılan sanık Rennan Pekünlü, çıkışta açıklama yapmaktan kaçınırken, açıklamayı Pekünlü’nün avukatı Murat Fatih Ülkü yaptı.

Prof. Dr. Rennan Pekünlü’nün mahkum olmasına neden olan ilk davada verilen kararı AİHM’e taşıdıklarını ifade eden Avukat Murat Fatih Ülkü, “AİHM, kabul edilebilirlik kararı verdi ve Türk hükümetinden yazılı görüş istedi. Yani AİHM, bizim başvuruşumuzdaki ‘kanunsuz suç ve ceza olmaz’, ‘özel ve aile hayatının gizliliği, temel hak ve ilkelerinin ihlal edilebilirliği’ konusunda bir görüş ortaya koymuş oldu” dedi.

AİHM’in verdiği kabul edilebilirlik kararı sonrasında Anayasa Mahkemesi’nin aksine kendi ictihadına sahip çıkacağına inandıklarını söyleyen Ülkü, “AİHM kararıyla yapılacak tespitin, davanın seyrini kökünden etkileyeceği düşüncesiyle başvurunun sonucunun beklenmesini talep ettik. Mahkeme bu konuda gelecek celse karar vereceğini söyledi” diye konuştu.

Rennan Pekünlü’nün yargılandığı dava 18 Temmuz 2015’e ertelendi.
Kaynak: İHA