Meclis Başkanlığı yarışı başlıyor

TBMM 26. başkanını seçmek için oylamalara bugün başlıyor. 4 partinin de aday gösterdiği ve koalisyon hükümeti için de önemli bir kriter olacak seçimin, dördüncü tura kadar uzaması bekleniyor.

Meclis Başkanlığı yarışı başlıyor
Meclis Başkanlığı yarışı başlıyor
Meclis bugün yeni başkanını seçmek için mesai yapacak. 4 adayın yarışacağı Meclis Başkanlık seçiminin ilk iki tur oylaması bugün gerçekleştirilecek. Başkanlık yarışı AK Partili İsmet Yılmaz, CHP’li Deniz Baykal, MHP’li Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP’li Dengir Mir Mehmet arasında geçecek. Adayların seçimi kazanabilmesi için her iki turda da 367 oy almaları gerekiyor. Aritmetik dağılıma göre hiçbir partinin oyu bu sayıya ulaşamadığı için her partinin kendi adayına oy vermesi halinde bugün sonuç alınması beklenmiyor. Üçüncü ve dördüncü tur oylamalar ise Çarşamba günü yapılacak.

TBMM bugün 26’ncı başkanını seçmeye hazırlanıyor. Başkan adaylığı için Meclis’te grubu bulunan 4 partiden birer aday başvuru yaptı. Bugün ilk iki turu gerçekleştirilecek olan başkanlık yarışına Ak Partili İsmet Yılmaz, CHP’li Deniz Baykal, MHP’li Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP’li Dengir Mir Mehmet katılacak. Gizli oyla yapılacak seçimlerde ilk turda 367 oy gerekecek. Hiçbir adayın bu sayıya ulaşamaması halinde ikinci tur oylama yapılacak. Bu turda da 367 milletvekilinin oyu aranacak. Adayların iki turda da seçilememesi halinde üçüncü ve dördüncü tur oylamalar 1 Temmuz Çarşamba günü yapılacak. Üçüncü turda salt çoğunluk olan 276 oy aranacak. Ancak Meclis aritmetiğine göre hiçbir partinin milletvekili sayısı bu sayıya ulaşamıyor. İlk üç turda her partinin kendi adayını desteklemesi halinde seçim dördüncü tura kalacak. Üçüncü turda en çok oy alan iki aday dördüncü turda yarışacak ve rakibinden bir oy fazla alan Meclis’in yeni başkanı seçilecek.

Gözler MHP ve HDP’de


Ak Parti’nin 258, CHP’nin 132, MHP ve HDP’nin 80’er milletvekili bulunuyor. Bu durumda son tura AK Partili Yılmaz ile CHP’li Baykal’ın kalması bekleniyor. MHP ve HDP’nin bu turda alacağı tavır, seçim sonucunu değiştirebilecek ancak her iki partinin oylamaya katılmaması halinde Ak Parti’nin adayı Yılmaz son turda Meclis Başkanı seçilebilecek. Kulislerde koalisyon hesaplarının oylama sonucuna yansıyabileceği iddia ediliyor ancak partiler, koalisyon ile başkanlık seçiminin farklı konular olduğu görüşünü savunuyor.

AK Parti Grubu toplanacak


Meclis’te öğleden sonra yapılacak Meclis Başkanlığı seçimi öncesi Ak Parti ve CHP de grup toplantısı yapacak. Ak parti grubu bugün saat 11.30’da, CHP grubu ise 13.30’da toplanarak seçim öncesi son değerlendirmesini yapacak.

Son turlar da dün yapıldı

Öte yandan Başkan adayları da son çalışmalarını dün yaptı. Tüm görüşmelerini erkenden bitiren CHP adayı Deniz Baykal ve AK Parti adayı İsmet Yılmaz, seçimi beklerken HDP adayı Dengir Mir Mehmet Fırat önce CHP lideri Kemal kılıçdaroğlu ardından da AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahnmet Davutoğlu ile görüştü. MHP adayı Ekmeleddin İhsanoğlu da hem AK Parti hem de CHP’yi ziyaret ederek adaylığı için destek aradı.

Seçim en fazla 4 tur sürecek


TBMM’nin yeni dönem Başkanlığı seçimler bugün başlayacak. 4 partinin de aday gösterdiği seçimlerih son tura kadar sürmesi bekleniyor. TBMM İçtüzüğü’ne göre en fazla dört turda gizli oyla yeni başkan seçilecek. İçtüzüğü göre her şartta yeni Meclis Başkanı 2 Temmuz’a kadar seçilmiş olacak. İlk iki turda seçilebilmek için en az 367 oy almak gerekiyor. Üçüncü turda 276 oy aranırken, son turda en fazla oy alan iki aday yarışıyor ve en çok oyu alan seçiliyor. Üç muhalefet partisinin 292 sandalyesine karşı AK Parti’nin 258 oyu bulunuyor.

Baykal kendine oy veremeyecek

CHP’nin Meclis Başkanı adayı Deniz Baykal, geçici başkan olarak yarınki oturumu yöneteceğini fakat oy kullanmayacağını söyledi. Antalya Gazeteciler Cemiyeti’ni (AGC) ziyaret eden Baykal, burada TBMM Geçici Başkanı olduğunu anımsatarak, geçici başkanın aday olması ve oy kullanma durumlarını hem TBMM’nin kadrosundaki hem de dışarıdaki hukukçulara incelettiğini söyledi. Baykal, “Hukuki bir engel bulunmadığı halde zihinlerde bir tereddüt kalmaması, etik problem anlayışı ortaya çıkmaması için yarın bulunacağım oturumda oy kullanmayacağım. Meclis’i yöneteceğim ama o turlar sırasında ben oy kullanmayacağım, oy kullanma arayışı içine girmeyeceğim” ifadelerini kullandı.