Kırıkkale'de Aspir Ekili Alanlarda Yaprak Lekesi Hastalığı

Kırıkkale'de, aspir ekili alanlarda yaprak lekesi hastalığının görüldüğü ve yağışların yoğun olması nedeniyle hastalığın arttığı bildirildi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, aspir ekili alanlarda hastalık ve zararlılarla ilgili sürvey çalışmalarının yapıldığı belirtildi.

Delice ilçesi Çerikli beldesi Eski kışla köyünde aspir alanlarında yapılan incelemelerde yaprak lekesi hastalığının görüldüğü ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Kırıkkale'de yaklaşık 4 bin 500 dekar alanda aspir ekimi yapılmaktadır. Aspir bitkisinin ortalama verimi kıraç topraklarda dekar başına 120-180 kilogramdır. Sulu arazilerde ise 200-300 kilograma kadar ulaşabilmektedir. Kentte son yıllarda Çelebi, Sulakyurt, Delice ilçelerinde ve merkez köylerde olmak üzere aspir ekimi hızla artmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 5 milyon hektar alan, kentte ise 110 bin hektar alan her yıl nadasa bırakılmaktadır. Aspir, yarı kurak iklim ve kıraç toprak koşullarında en iyi geliri sağlayan ürünlerin başında gelir. Ülkemizin yağ açığının giderilmesinde aspir ekilişinin yaygınlaşması önem arz etmektedir. Çiftçilerimiz, mücadeleyi doğru ve zamanında yapmaları için il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak gerekli bilgileri alabilecekler."

Kaynak: AA