'Tarihin Dilsiz Kenti' Dünyaya Tanıtılacak

"Güneşin kenti" olarak adlandırılan Van, "Tarihin Dilsiz Kenti" belgeseliyle tanıtılacak.

'Tarihin Dilsiz Kenti' Dünyaya Tanıtılacak
İl Kültür ve Turizm Müdürü Muzaffer Aktuğ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'ın tanıtımı konusunda başarılı olamadıklarını ve yetersiz kaldıklarını söyledi.

Bir ilin turizm anlamında gelişmesi ve turist sayısının artması için tanıtımın büyük önem taşıdığını vurgulayan Aktuğ, şöyle konuştu:

"Uluslararası birçok fuara katıldık ancak görsel anlamda iyi bir tanıtım olmadığı için insanlar Van'ı tanıyamıyor. Almanya, Japonya, İngiltere, Amerika ve Rusya'da düzenlenen fuarlara katıldık ve kentin tanıtımını yapmaya çalıştık ancak iliniz hakkında insanlara iyi görseller sunmazsanız, insanlar bilmedikleri tanımadıkları yerleri tercih etmez. Turizmde de tanıtım birinci derecede önemlidir. İnsanlar sizin kentinizin tarihini, doğasını, kültürünü bilecek ki ona göre de program yapıp turizm döneminde kentinizi tercih edecek."

Dünyanın farklı ülkelerinde yayınlanacak "Tarihin Dilsiz Kent" belgeselinin ilin tanıtımına katkı sunacağını belirten Aktuğ, bu konuda gösterilen çabaya saygı duyulması gerektiğini ifade etti.

Müdürlük olarak belgesel ve tanıtım filmine ellerinden gelen desteği sunacaklarını kaydeden Aktuğ, "Eğer birileri bu işin mücadelesini veriyorsa o insanların elinin öpülmesi ve saygı duyulması gerektir. Van'da soluk alan her insan adına bu belgeseli yapanlara müteşekkiriz. Van binlerce yıllık Urartu Medeniyetinin izlerini taşıyor. Belgesel ve filmle daha çok insan Van'a gelecek. Üzerimize ne düşüyorsa destek sağlarız. Yeter ki bu güzel kentin tanıtımını hep birlikte yapmış olalım" dedi.

Belgeseli çekecek olan Melodi Music Production Proje Yapımcısı İbrahim Yeşilgül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Van'ı dünyaya tanıtmayı amaçladıklarını söyledi.

Van'ın yeterince tanıtılmadığını belirten Yeşilgül, dünyada eşine az rastlanır bir göle sahip olan kentin, maalesef bu zenginlikten istediği verimi yakalayamadığını kaydetti.

- Tanıtım filmi dünya kanallarında yayınlanacak

Gelenek, görenek ve kültürüyle bir zamanlar örnek alınan kentin, şu sıralar sadece siyaset, olaylar, ekonomik sorunlar ve kötü yönleriyle lanse edildiğine işaret eden Yeşilgül, Van'ın gizli kalmış tarihini dünyaya tanıtmak istediklerini dile getirdi.

Yeşilgül, şöyle devam etti:

"Tanıtım filmi 35-40 dakikalık olacak. Amacımız Van'ı tanıtmak ve bir adım daha ileriye taşımak. Bunun için elimizden gelenin en iyisini yapacağız. Bu proje ile kentin hak ettiği turizm potansiyelini yakalaması mümkün olacak. Kış ve su sporları, kültürü, antik kalıntıların lansmanı için 14 kişiden oluşan profesyonel ekiple hazırlıklarımızı tamamladık. 10 gün sürecek çekimler, il merkezi ve ilçelerinde gerçekleştirilecek. Film Türkiye'de faaliyet gösteren 3 ulusal kanal ile Almanya, İtalya, Azerbaycan kanallarında ve dijital platformlarda yayınlanacak."

- "Başkale'de travertenlerimiz var ama kimse bilmiyor"

Yapımcı Turgay Yücel ise yüksek turizm potansiyeliyle Van'ın gerek bölge ve gerekse de Türkiye'nin çok önemli illerinden biri olduğunu söyledi.

Bu potansiyelleri ön plana çıkarmak için bu projeyi yürüttüklerini ifade eden Yücel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gerek yerli ve gerekse de yabancı turistlerin buraya gelerek tatil yapmalarını ve buradaki güzellikleri görmelerini istiyoruz. Bir kente ziyaretçi çekmek istiyorsanız bunun muhakkak ki tanıtımının yapılması gerekiyor. Örneğin Kapadokya neden bu kadar meşhur ve insanlar akın akın orayı ziyaret ediyor. Pamukkale travertenleri neden bu kadar çok ziyaret ediliyor. Çünkü tanıtımı yapılıyor ve insanlara böyle bir yerin olduğu haber veriliyor. Bu ikisi bizde yok mu? Elbette ki var. Vanadokyamız var."

Yücel, Başkale'de travertenlerin kimse tarafından bilinmediğinin altını çizerek, "Kapadokya'da olduğu gibi Vanadokya'da balonlar uçurulamaz mı? Elbette ki yapılır. Hatta bu Kapadokya'yı bile geçer. Bunun için tek bir şeye ihtiyaç var oda tanıtım. Tanıtmadıkça, insanları haberdar etmedikçe kimse buraları bilmez ve gelmez. Avrupa kanallarında belgesel yayınlanacak. Çünkü orada insanlar belli kanalları izliyor. Bu yüzden birçok ülkeyi öyle seçtik. Bu kanallarda Van'ın belgeseli yayınlanacak" değerlendirmesinde bulundu.

Van'ın tarihini içerecek "Ahtamara" adlı filmi çekmeyi planladıklarını söyleyen Yücel, bu nedenle birçok aktör ve yapımcıyla görüştüklerini ifade etti.

Yücel, "Özellikle de Harry Potter filminin yapımcısı ile görüştük. Kendileri bu işe sıcak bakıyor. Ayrıca Mahsun Kırmızıgül başta olmak üzere birçok yapımcı ve aktör ile görüştük. Filmi çekmek için çalışmalarımız sürüyor. Böyle bir filmle Van'a değer kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA