İskenderun'da 'Kuduz' Karantinası

Hatay’ın İskenderun İlçe Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdür Vekili Veteriner Hekim Fevzi Özkan, ilçede bir sokak köpeğinde kuduz virüsüne rastlanılması ve ilçenin kuduz için riskli bölge ilan edilmesinin ardından kedi ve köpeklerin toplanarak karantina altında tutulduğunu açıkladı.

İskenderun'da 'Kuduz' Karantinası
Hassa ilçesinde köpeğin ısırdığı belirtilen 4 yaşındaki Hayrunnisa Gök’ün hayatını kaybetmesinin ardından İskenderun ilçesinde de bir sokak köpeğinde kuduz virüsüne rastlanılması sonucu ilçe kuduz için riskli bölge ilan edilmişti.

Veteriner Hekim Fevzi Özkan, köpek ısırığı sonucu hayatını kaybettiği belirtilen Hayrunnisa Gök’ün ölümünün İskenderun ilçesindeki kuduz hastalık çıkışı ile bir ilgisi olmadığını söyledi.

İskenderun Belediyesi Veteriner Birimi’ne bağlı köpek toplama ekibinin 24 Mayıs 2015 tarihinde Numune Mahallesi’nden sahipsiz başıboş köpek aldığını, alınan köpeğin saldırgan tavırlarından dolayı şüphelenildiğini ve İskenderun Belediyesi Hayvan Barınağı’nda karantinaya alındığını belirten Özkan, şöyle devam etti:

"Şüpheli köpeğin karantinada ölmesi üzerine durum İskenderun Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’ne bildirildi.

Laboratuarda kuduz teşhis edilmesi üzerine İskenderun Kaymakamlığı başkanlığında İlçe Hayvan Sağlık Zabıta Komisyonu 4 Haziran 2015 tarihinde toplanarak gerekli yasal kararları aldı. İlçemizde bu karar doğrultusunda gerekli çalışmalar sürdürülmektedir. Belediyemiz sahipsiz başıboş köpek ve kedileri toplamakta, karantina altına almakta ve karantina sonucunda kuduz aşıları yapılmaktadır. İlçemizde sahipli köpeklerin sokaklarda başıboş bırakılmaması ve mutlaka aşılanması gerekmektedir. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve İskenderun Belediyesi’nde ücretsiz kuduz aşısı yapılmaktadır. Son günlerde ulusal basında çıkan ve maalesef ölümle sonuçlanan kuduz vakası Hassa ilçesinde gerçekleşmiştir. Yaklaşık bir ay önce Hassa’da gerçekleşen ısırık vakası sonucunda çocuğun durumundan şüphelenilmesi üzerine İskenderun Devlet Hastanesi’ne getirilmiştir. Bu ısırık vakasının İskenderun’daki kuduz hastalık çıkışı ile bir ilgisi yoktur."
Kaynak: İHA