Irak'ta 'Türkmenleri Kurtarma Heyeti' Kuruldu

Irak'ta, Türkmen siyasi parti ve sivil toplum kuruluşları (STK), "Türkmenleri Kurtarma Heyeti" kurdu.

Irak'ta 'Türkmenleri Kurtarma Heyeti' Kuruldu
Irak İnsan Hakları Bakanı Muhammed Mehdi Beyati, Başkent Bağdat'ta konuyla ilgili düzenlenen basın toplantısında yaptığı konuşmada, Türkmenleri "bulunduğu krizden" kurtarmak için kurdukları heyette, farklı çizgideki siyasi parti, STK ve aşiretlerin bulunduğunu belirtti.

"Ciddi bir krizle karşı karşıya kalan Türkmenlerin birçok bölgesi DAEŞ'in elinde bulunuyor" diyen Beyati, birçok yerin de halen örgütün tehdidiyle karşı karşıya kaldığını söyledi.

-"300 bin Türkmen yerinden edildi"

Irak'taki terör saldırılarından dolayı yaklaşık 300 bin Türkmenin yerinden edilerek mülteci konumuna düştüğünü aktaran Beyati, "Türkmenler 2003 öncesi hem etnik yapısı hem de mezhepsel kimliğinden dolayı dışlanmıştı. Bu dışlanma politikasının bugün de devam ettiğini düşünüyoruz. Yıllarca siyasi denklemin dışında tutulan ve içinde bulunduğu güvenlik krizinden dolayı Türkmenleri kurtarmanın zamanı geldi" diye konuştu.

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un Türkmen Müsteşarı Turhan Müftü de ülkede bakanlık ve genel müdürlük görevlerinin paylaşımında Türkmenlerin haksızlığa uğradığını savunarak, "İlan ettiğimiz heyetle toplumumuzun gasbedilen arazileri, siyasi ve kültürel haklarını geri almayı hedefliyoruz" dedi.

-"Türkmenlerin en kötü dönemi"

AA muhabirine konuşan Türkmenleri Kurtarma Kurumu Başkanı Ali Ekrem Beyatlı ise Türkmenlerin Irak'ta "en kötü dönemlerini yaşadığını" ifade ederek, bölgelerinin yarısından fazlasının DAEŞ kontrolünde bulunduğunu anımsattı.

Ülke içinde mülteci konumunda bulunan Türkmenlerin de ağır şartlar altına yaşam mücadelesi verdiğini dile getiren Beyatlı, Irak hükümetinin bu soruna acil çözüm bulmasını isteyerek, şunları söyledi:

"Bugün ilan ettiğimiz heyet yoluyla içinde bulunduğumuz krizi aşabilmek için kısa ve uzun vadeli bir 'Türkmen stratejisi' çizeceğiz. Hükümet ve uluslararası toplumun da desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Ülkenin farklı bölgelerinde DAEŞ'e karşı savaşan 15 bin Türkmen savaşçımız bulunuyor. Bunların Türkmen bölgelerine yönlendirilmesi için yoğun bir çaba ve askeri plana ihtiyaç söz konusu."

Türkmen gazeteci Nermin Müftü de Türkmenlerin uğradığı haksızlıklarla ilgili Irak ve dünyada yeterli "kamuoyu oluşturamadıklarından" yakınarak, siyasi ve kültürel haklarının verilmesi için siyasi parti ve STK'ların çeşitli basın kuruluşlarıyla ilişkilerini geliştirmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA