Vatikan Büyükelçisi Marko Açıklaması 'Dünya Barışı İçin İlk Adımı İçimizde Atmalıyız'

Hatay’da "St. Pierre, Aziz Pavlus ve Petrus Bayramı", dünyanın ilk mağara kilisesi olan St. Pierre Kilisesi’nde gerçekleştirilen bir törenle kutlandı. Çeşitli etkinliklerle her yıl Haziran ayının son Pazar günü kutlanan bayramda, bu yıl da dünya barışı için dualar edildi.

Vatikan Büyükelçisi Marko Açıklaması 'Dünya Barışı İçin İlk Adımı İçimizde Atmalıyız'
Restorasyonun ardından yeniden ziyarete açılan dünyanın ilk mağara Kilisesi St. Pierre Kilisesi’nde kutlanan bayram etkinliğine; Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Vatikan Türkiye Büyükelçisi ve İzmir Episkopos Vekili Peder Marko, Metropolit Kostas, Arşimetrik İgnatius, Antakya Musevi Cemaat Başkanı Şaul Cenudioğlu, Antakya Ortodoks Kilisesi Papazları Domenico Bertogli, Jan Delüller, Dimitri Dogum, Antakya Ortodoks Cemaati Başkanı Fadi Hurigil ile Antakya Protestan Kilisesi Papazı Yakup Chang ile çok sayıda Hıristiyan vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla St. Pierre Kilisesi’nin bahçesinde başlayan bayram kutlamaları, okunan dualar, İncil’den okunan bölümler, Antakya Medeniyetler Korosu’nun söylediği ilahilerle devam etti. Kutlamalara, Antakya Ortodoks Kilisesi Korosu’nun söylediği parçalarla devam edildi. Yapılan dualarda özellikle bölgemizde barışın sağlanması ön plana çıkarken, bayram kutlamalarına geçen yıla oranla daha fazla vatandaşın katılması dikkat çekti. Bayrama katılanlar arasında Lübnan ve Suriye’den gelen Hıristiyanların da olduğu öğrenildi.

Törene katılan İzmir Episkopos Vekili ve Vatikan Büyükelçisi Peder Marko yaptığı konuşmada, yaklaşık 16 yıldır Türkiye’de bulunduğunu belirterek, dünyanın ve bölgemizin barışa ihtiyacı olduğunu söyledi.

Marko şöyle konuştu:

“Ben ilk olarak Baş Episkopos adına sizi selamlıyorum, rahatsız olduğu için gelemedi, ama ilk fırsatta sizi ziyarete gelecek. Çok rahat bir şekilde törenimizi yapabiliriz ve barış yaşadığımız andır, onun için mücadele etmemiz gerekiyor. Barış her gün inşa edilecek bir şeydir, barışın betonu Tanrı’dan gelir ama tuğlaları biz koyuyoruz, her gün barışı inşa etmiyorsak bu barışı kaybedebiliriz, bütün güzel şeyler gibi barış varken kıymetini bilmiyoruz, kaybedince ne kadar ihtiyaç olduğunu fark ediyoruz. Ama barış için böyle olmamalı, çünkü Tanrı bir lütuf olarak barışı verdi, onu saklamak bizim görevimizdir, hem de her gün her dakika. Bayramı bize kutlama imkanı verdiği için Tanrı’ya teşekkür ediyoruz.”

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş da Hatay’ın yüzyıllardır birçok din ve inanışa aynı anda ev sahipliği yaptığını hatırlatarak, “Hep birlikte uzun yıllardır yaşıyoruz ve bu şehirdeki sevginin, kardeşliğin hüküm sürmesinin en önemli nedeni buradaki yapı taşlarının birbirine karşı gösterdiği saygıdır. Bu saygı ve sevginin tüm dünyada hakim olmasını temenni ediyorum. Bu bayram vesilesiyle Rabbim önce Hatay’da ardından Ortadoğu’da ve dünyada barışın sağlanmasını temin etsin inşallah” dedi
Kaynak: İHA