Türkiye-İzlanda Arasında 'Bağlama' İle Kültür Köprüsü

Kendisini "Türk müziğine aşık bir gitar sanatçısı" olarak tanımlayan İzlandalı Asgeir Asgeirsson, az sayıda Türk'ün yaşadığı başkent Reykjavik'te bağlama tutkusuyla farklı bir portre çiziyor.

Türkiye-İzlanda Arasında 'Bağlama' İle Kültür Köprüsü
Beş yıl önce bağlama çalmaya başlayan Asgeirsson, coğrafi konumun da etkisiyle karşılıklı yerleşik diplomatik temsilcilikleri bulunmayan İzlanda ile Türkiye arasında kültür köprüsü kuruyor.

Avrupa'nın kutuplara en yakın başkentinde müzikseverlerin içini bağlama ezgileriyle ısıtan Asgeirsson, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bağlama ve udun kalbinde ayrı bir yeri olduğunu söyledi.

2010 yılında ilk defa uzun sap bağlama öğrenmek için İstanbul'da akademiye gittiğini anlatan İzlandalı sanatçı, "Tünel yakınlarında bir mağazada Berkan Kaya ile tanıştım. Bana bağlama çalmayı o öğretti. Batılı birinin bu enstrümanları çalabilmesi, bu tür müziği öğrenmesi çok kolay değil diye düşünüyorum. İstanbul'da diğer birçok bağlama sanatçısıyla tanıştım. Ud da çaldığım için klasik Türk müziğini ve Osmanlı kültürünü biraz daha iyi öğrendim" diye konuştu.

Doğu müziğinin, özellikle de Türk müziğinin her zaman ilgisini çektiğini dile getiren Asgeirsson, "Bağlama ve ud çalan, Türk müziğine aşık bir gitar sanatçısıyım. Buzuki ve tambura da çalıyorum. Bu çeşitliliği genişletmek istedim. Bağlamanın çok özel bir sesi var. Udun sesi de ayrı güzel, ayrıca dünyadaki en eski telli enstrümanlardan biri" ifadelerini kullandı.

Asgeirsson, kendini geliştirmeyi istediğini ancak bunun zaman aldığını belirtti.

Türkiye'nin usta ud ve bağlama sanatçılarını da yakından takip eden Asgeirsson, Arif Sağ, Erdal Erzincan, Erol Parlak ve Yurdal Tokcan'ı çok beğenerek dinlediğini söyledi. İzlandalı sanatçı, geçen yıl "Bizans Silüeti (Byzantine Silhouette)" isimli bir albüm çıkardıklarını ve kanun sanatçısı Göksel Kartal'ın da albüme katkıda bulunduğunu ifade etti.

Asgeirsson, kendisini bağlama çalarken gören Türklerin şaşırdığına işaret ederek, "Bağlamanın Türklerin kalbinde özel bir yeri var. Türk müziğiyle ilgili bir şeyler sorduğumda bana çok yardımcı oluyorlar. Türk halkını ve enstrümanlarını tanımak, bilmek harika bir tecrübe" dedi.

- "Asgeirsson ile İzlanda'da Türk kültürünü tanıtıyoruz"

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te 9 yıldır yaşayan ve Türk-İzlanda Kültür Derneği Başkanlığını yapan Çağlar Çetin, derneklerinin etkinliklerinde Asgeirsson ile bağlama çaldıklarını anlattı.

Başkentte her yaz düzenlenen Reykjavik Kültür Günü'nde çok kültürlülüğün kutlandığını dile getiren Çetin, "Biz de Türk kültürünü tanıtma amacıyla Asgeir'le bağlama çalıyoruz, Türk kahvesi, çay, lokum gibi ikramlarda bulunuyoruz" dedi.

2012 yılında kurdukları dernekle ilgili de bilgi veren Çetin, "Çıkış noktamız çocuklar için bir şey yapmaktı. Yaklaşık 80 Türk yaşıyor İzlanda'da ve bunların 50-60'ı yaptığımız organizasyonlara aktif olarak katılıyor. Hem resmi hem dini bayramlarda toplanıyoruz. Çocuklara Türkçe ya da anne-babalarına İzlandaca öğretmek için çalışmalar yürütüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: AA