İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Tutuklular

İsrail hapishanesinde 54 gündür açlık grevi yapan Filistinli tutuklu Hıdır Adnan'ın serbest bırakılması konusunda İsrail ile herhangi bir anlaşma sağlanamadığı belirtildi.

İsrail Hapishanelerindeki Filistinli Tutuklular
Ramallah'ta basın toplantısı düzenleyen Filistin Esirler Cemiyeti Hukuk Birim Direktörü Avukat Cevad Bulis, "Hıdır Adnan'ın yanından geliyorum. Gece yarısı durumu kötüleşti. Herhangi bir tıbbi müdahaleyi de reddediyor. Serbest bırakılması konusunda İsrail'le herhangi bir anlaşmaya varamadık" dedi.

Adnan'ın ailesinin de katıldığı toplantıda Bulis, "Adnan önce serbest bırakılması ardından açlık grevini bitirme konusunda, İsrail ise önce açlık grevini bitirmesi sonra müzakere yapılmasında ısrar ediyordu. Daha sonra Adnan'ın geri adım atmayacağını anlayan İsrailli yetkililer, grevi sürdürürken müzakere yapmayı kabul etti" diye konuştu.

İsrail ile müzakereleri sürdürdüklerini vurgulayan Bulis, Adnan'ın her an ani bir ölüm yaşayabileceğini, hayatı için büyük endişe duyduklarını dile getirdi.

Adnan'ın eşi Rande Musa, "direnişçi gruplardan" kocasının davası konusunda daha etkin çaba göstermesini talep ederek, "Hıdır, Batı Şeria'da direnişin sembol isimlerinden. Herkesin ona destek olması gerekir. Hasta yatağında hala direnişini sürdürüyor. Eşimi canlı ve özgür görmek istiyorum" ifadelerini kullandı.

Filistin Esirler Cemiyeti Başkanı Kaddura Faris, önceki gün yaptığı açıklamada, Adnan'ın serbest bırakılması konusunda İsrail askeri savcılığı ile anlaşmaya varıldığını ancak anlaşmanın üst düzey yetkililerin onayına ihtiyacı olduğunu söylemişti.

Defalarca İsrail yönetimi tarafından tutuklanan İslami Cihad Hareketi'nin önde gelen isimlerinden Hıdır Adnan (36), son olarak 8 Temmuz 2014'te Cenin kentindeki bir güvenlik noktasında gözaltına alınmıştı. Adnan, idari tutukluluk kararının uzatılmasını protesto için 5 Mayıs 2015'te açlık grevine başlamıştı. Daha önce de 67 gün devam eden açlık grevi yapan Adnan'ın sağlık durumunun bozulduğu belirtilmişti.

İsrail istihbaratı, gizli güvenlik bilgilerine dayanarak "idari tutuklama" adı altında Filistinlileri 1 ila 6 ay arasında alıkoyabiliyor. Tutuklunun İsrail güvenliği için tehlike teşkil ettiğine karar verilmesi halinde askeri hakim, suç isnadında bulunmadan tutukluluk süresini 5 seneye kadar uzatabiliyor. Filistinli aileler sık sık gösteri düzenleyerek, uluslararası toplum ve kuruluşlardan bu konuda yardım talep ediyor.

Kaynak: AA