Yakıcı Güneş Altında 'Ekmek Kavgası'

Doğu ve Güneydoğu Anadolu'dan Hatay'a gelen mevsimlik tarım işçileri, yakıcı güneşin altında soğan tarlalarında çalışıyor.

Yakıcı Güneş Altında 'Ekmek Kavgası'
Geçimlerini sağlamak için il dışından göç eden işçiler, yılın yarıdan fazlasını tarlalarda ırgatlık yaparak geçiriyor.

Amik Ovası'ndaki soğan tarlasında çalışan Şanlıurfalı İbrahim Alataş, AA muhabirine, yılın yarısından fazlasını memleketlerinden uzakta geçirmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Sezonun başlamasıyla tarlalarda ekim, bakım ve hasat işlerinde çalıştıklarını belirten Alataş, şöyle devam etti:

"Yaz aylarında sıcakta çalışmak zor fakat başka çaremiz yok. Amik Ovası'na Şanlıurfa'dan 120 kişi geldik. Ben de onların başında çavuşluk yapıyorum. Eşim de burada soğan topluyor. 2 küçük çocuğumu da bakacak kimse olmadığından buraya getirdik. Saat 05.00'ten akşama kadar çalışıyoruz. İşimiz kolay değil. Maddi durumumuz olmadığından bu işi yapmak zorundayız. Memlekette kadınların tek başına çalışmasını aileleri istemiyor. Bu yüzden burada ailece çalışıyorlar."

- "Kanser hastası olmama rağmen çalışmak zorundayım"

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinden Amik Ovası'na gelen 7 çocuk annesi Bedia Çatal da gırtlak kanseri teşhisi konulduğunu ve kısa süre önce ameliyat edildiğini söyledi.

Kanser tedavisi gördüğünü fakat her ay muayeneye gidecek parası olmadığını ifade eden Çatal, "Burada 7 çocuğumla çalışıyorum. Tedavi de görmem gerekiyor fakat çocuklarımın hepsi küçük olduğu için onları bırakamıyorum. Kanser hastası olmama rağmen çalışmak zorundayım. Ekmek parası için bunu yapıyorum. Yetkililerden hastalığım için yardım istiyorum. Bu ortamda çalışmam hastalığım için de iyi değil" diye konuştu.

Okulların tatile girmesiyle ailesinin yanına çalışmaya gelen 11 yaşındaki Abdulkadir Alataş da babasına destek olduğunu belirtti.

Okul harçlığını buradan karşıladığını aktaran Alataş, "Dördüncü sınıfa gidiyorum. Burada hem babama yardım ediyorum hem de okul harçlığımı çıkarıyorum. Aşırı sıcaklarda çalışırken çok zorlanıyoruz ama bunu yapmak mecburiyetindeyiz" dedi.

Kaynak: AA