Tküugd'den Tatar İçtimai Merkezi Başkanına Destek

Türkçe Konuşan Ülkeler Uluslararası Gazeteciler Derneği (TKÜUGD) Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, Tataristan’da yaşanan insan hakları ihlallerine dikkat çekerek, tutuklu bulunan Tatar İçtimai Merkezi Başkanı Rafis Kaşapov’a destek verdi.

TKÜUGD Genel Başkanı Güngör Yavuzaslan, Tataristan’da insan hakları ihlallerinin yaşandığını belirterek, haksız yere tutuklandığını savunduğu Tatar İçtimai Merkezi Başkanı Rafis Kaşapov’a destek verdi.

“YAŞANANLARI YAKINDAN İZLİYORUZ”

Yavuzaslan, “Biz, dernek olarak, Tataristan’da yaşananları sıkı takip ediyoruz. Özellikle Tataristan’ın Yar Çallı ili Tatar İçtimai Merkezi Başkanı Rafis Kaşapov’a karşı yapılan haksız eylemden dolayı rahatsızlığımızı dile getirmek istiyoruz. Bilindiği üzere Rafis Kaşapov, 28 Aralık 2014 tarihinde Tataristan Cumhuriyeti Yar Çallı ilinde Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından tutuklanmıştır. Şu anda Rafis Kaşapov dört adet yazısından dolayı suçlanmaktadır. Suçlamalar, ‘Rusya’nın olduğu yerde ölüm ve gözyaşı’, ‘Ukrayna’yı ve Türk dünyasını savunalım’, ‘Dün Hitler ve Dansig, bugün Putin ve Donetsk’ ve Kırım ve Ukrayna işgalcilerden kurtulacaktır’ (1 Aralık) yazılarından dolayıdır” dedi.

“TATAR HALKININ MİLLİ MÜCADELECİSİ”

Kaşapov’un yazılarının eleştirel olduğunu kaydeden Yavuzaslan şöyle devam etti:

“Rafis Kaşapov, Tatar halkının milli mücadelecisidir. Bu sebepten yayınlanan yazıları ekstremistik içerikli yazılar olarak değil, siyasi fikir beyan eden yazılar olarak yorumlanmalıdır. Ona isnat edilen suç Rusya Federasyonunun Ceza Kanununun 282. maddesi gereğince ’Milletler arası nefret ve kin doğmasına sebebiyet vermek’. Rusya’nın Tatarlara karşı uyguladığı siyaseti kaleme alması, ideolojik fikirler beyan etmesi, dini ve siyasi düşüncelerini dile getirmesi yine R.F. Anayasasının 11. Maddesinin 7. Fıkrasına göre diğer milletlere karşı nefret ve kin besleme olarak algılanmamalıdır.Rafis Kaşapov’a yapılan bu siyasi baskıyı kınıyoruz. Halkın ön safhasında olan bu tür insanların haksız olarak hukuk kuralları çerçevesi dışında yargılanması Tataristan Cumhuriyeti’ne gölge düşürmekte ve dış ülkelerde yaşayan Tatarları endişelendirmektedir. Yukarıda belirttiğimiz sebeplerden dolayı Rafis Kaşapov’un adil bir şekilde yargılanmasını, ayrıca cezaevinde sağlığı bozulan Rafis Kaşapov’un tahliyesini ve ailesine kavuşmasını istiyoruz."
Kaynak: İHA