Sivas'taki Köylerde Çöplerin Toplanması İçin Proje Başlatıldı

Sivas İl Özel İdaresince, "Köylerimize Hizmette Şimdi Sıra Temizlikte" sloganıyla merkez ve ilçe köylerde katı atık ve evsel katı atıkların uygun periyotlarla toplanmasını sağlamak amacıyla proje başlatıldı.

İl Özel İdaresi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, proje merkeze bağlı Yakupoğlan Köyü'nde düzenlenen törenle başladı. Proje kapsamında İl Özel İdaresince, köylerde çöp toplama işlemleri için Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü'nü kurularak bu hizmetlerin düzenli ve planı yapılması sağlanacak.

Projede, yerleşik nüfusu 100 ve üzeri olan köyler ve bağlı mezralarla hizmet alanı içerisindeki köylerin imar sınırları içerisindeki yerleşim alanları, kaplıcalar, mesire alanları, köy meydanı, sokak, pazar yerlerindeki evsel katı atık, inşaat atığı, tıbbi atık ve ambalaj atıklarının toplanması, çöp sahasına nakli ve depolanması yer alacak.

Sivas Valisi Alim Barut, törende yaptığı konuşmada, çevrenin korunmasının önemine işaret ederek, "Şehirde ne varsa köyde de olacak' sözü artık gerçek olmaya başladı. Şehirlerimizde yapılan birçok hizmet bugün köylerimizde de yapılıyor. İdare olarak görevimiz köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın çöplerini toplamaktır. Hiçbir hizmet halkta karşılık bulmadığı takdirde başarıya ulaşmaz. Onun için bu yapılan hizmetlere önce vatandaşlarımızın sahip çıkması gerekiyor" ifadesini kullandı.

İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan da İl Özel İdaresi'nin kentte birçok alanda hizmet vermeye devam ettiğini hatırlattı.

Sivas'ta bin 238 köyde yaşayan vatandaşlara daha temiz bir çevre sunmak için 3 yıl içinde bütün yerleşim yerlerinde çöp toplama işlerini yürütmek için bir planlama dahilinde çalışmalarına başladığını vurgulayan Ayhan, şunları kaydetti:

"2015 yılında Akıncılar, Altınyayla, Suşehri, Şarkışla ilçelerimiz ile merkez köylerimizde yaşayan vatandaşlarımızın çöplerini toplayacağız. Yaptığımız planlamalar sağlıklı toplum temiz çevre anlayışı içerisinde hareket ederek 3 yıl içinde bütün köylerimizde çöp toplama işlerini yapacağız. Diğer yandan kırsala yönelik sürdürdüğümüz diğer çalışmalarla köylerimizin imar planlamasını gerçekleştirmek için faaliyetlerimize başlayacağız. Köylerimizde vatandaşlarımızın içme sularını tasarruflu ve verimli kullanmaları amacı ile su sayacı projemiz de hayata geçiriyoruz."

Ayhan, köylerde daha yaşanılabilir mekanlara dönüştürebilmek için çocuk oyun alanları, sosyal donatıları ve imar planları ile yeni bir görünüm kazanacağını belirterek, "Ülkemizde köylerde katı atık toplama işleri birkaç ilde gerçekleştiriliyor. İdaremizde köylerde çöp toplama işlerini yaparak her yönü ile ilkleri gerçekleştiriyor. İnşallah daha temiz çevre ve sağlıklı toplumlar oluşturmak için sürekli çalışmaya devam edeceğiz. Bu kapsamda; 6 çöp toplama kamyonu, bin 400 adet çöp konteyneri ve bu hizmet için 6 şoför ile 12 işçi ilk etapta çalışmalara başlayacaktır. Merkez ilçede 100 ve üzeri olan 79 köyümüzde ilk etapta bin 53 konteyner dağıtımı yapılacaktır" ifadesini kullandı.

Törenin sonunda Vali Barut ile Ayhan, merkez köy muhtarlarına çöp konteynerlerini ve proje mahsus belgelerini taktim etti.

Kaynak: AA