ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Raporu

ABD Dışişleri Bakanlığı İnsan Hakları Raporu'nda, Obama yönetiminin son dönemde yakınlaştığı Küba ve nükleer programına yönelik anlaşma üzerinde uzlaşılan İran "seri biçimde insan hakları ihlalleri yapan ülkeler" arasında yer aldı.

Ortadoğu'da altı ülkedeki insan hakları ihlallerine değinilen raporda, Asya, Afrika, Avrupa ve Latin Amerika'dan da örnekler verildi.

Raporun Ortadoğu başlığı altında Suriye, Irak, Suudi Arabistan, Mısır, İsrail ve Bahreyn'deki insan hakları ihlallerine dikkat çekilirken, Asya'da Çin, Kuzey Kore, Myanmar, Pakistan ve Afganistan ile ilgili tespitlere yer verildi.

Rusya ile Latin Amerika'dan Venezuela'nın da ele alındığı raporda, Nijerya, Sudan ve Güney Sudan'daki insan hakları ihlallerine dikkat çekildi.

-Ortadoğu

Raporun Ortadoğu bölümünde yer alan Suriye'de, rejime bağlı güçlerin ve muhaliflere bağlı birliklerin katliam yaptıkları, sivillerin yaşadığı bölgelerin bombalandığı, mahkumların kötü muameleye maruz kaldığı, tecavüzün bir silah gibi kullanıldığı, meskenlere saldırılar düzenlediği, işkencenin yaygın biçimde görüldüğü, sivillerin zorla yerlerinden edildiği ve açlık çektiği, insan kaçakçılığının ve çocuk askerlerin sayısının arttığı belirtildi.

Suriye'deki iç savaşın 3,2 milyon kişinin mülteci konuma düşmesine, 7,6 milyon kişinin ülke içinde yer değiştirmesine neden olduğu ifade edilen raporda, bu ülkede DAEŞ gibi terör örgütlerinin, toplu infaz, zina yapanların taşlanması, tecavüz, seks köleliği, yabancı gazetecilerin başlarının kesilerek öldürülmesi ve bunların görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması gibi insan hakları ihlallerinde bulunduğu kaydedildi.

Irak'ta DAEŞ'in ve Şii milislerin işlediği insan hakları ihlallerine değinilen raporda, bunlar tecavüz, çocukların asker olarak kullanılması, adam kaçırma, cinayet, gasp, ifade ve barışçıl toplanma özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, gazetecilere yönelik şiddet, din özgürlüğüne yönelik kısıtlamalar, yaygın görülen yolsuzluk olarak sıralandı. Irak'ta bu sene 2 milyonu aşkın kişinin yerlerinden olduğuna da dikkat çekildi.

Raporda, Suudi Arabistan'da insan hakları eylemcilerinin terör zanlıları gibi yargılandığı, din özgürlüğünün ve kadın haklarının kısıtlandığı ifade edilirken, İsrail'de sivilleri hedef alan saldırılar, Araplara yönelik kurumsal ayrımcılık, eğitim ve çalışma hayatındaki fırsat eşitsizliği, mültecilere ve göçmenlere yönelik tutum eleştirildi.

Bahreyn'de göstericilerin anlaşılması güç suçlamalarla tutuklandığı, işkence gördüğü, insan hakları eylemcilerinin, öğrencilerin ve gazetecilerin esaslara uygun olmayan biçimde yargılandığı, Şiilere karşı ayrımcılık yapıldığı belirtilen raporda, Mısır'daki insan hakları ihlalleri, toplu yargılama süreçleri, sivillerin askeri mahkemelerce yargılanması, uzun tutukluluk süreleri başta olmak üzere güvenlik birimlerinin aşırı güç kullanımı, farklı görüşlerden binlerce göstericinin tutuklanması ve özgürlüklerin baskı altına alınması olarak sıralandı.

-Asya

Raporun Asya bölümünde öncelikle Çin'deki ihlallere değinildi ve bunlar arasında, insan hakları eylemcilerinin ve azınlıkların alışılageldik biçimde baskı altında tutulması, ülkede on binlerce siyasi mahkumun bulunması, yolsuzluk ve görevi kötüye kullanmayla mücadele etmeye çalışan bireylerin adli takibata alınması ve olumsuz çalışma koşullarının yer aldığı kaydedildi.

Raporda, insan hakları geçmişi açısından "dünyadaki en kötüler arasında bulunan" Kuzey Kore'deki ihlallerin, Kuzey Kore yönetimi, kurumları ve yetkilileri tarafından işlendiği belirtilen insanlığa karşı suç, halka açık infazlar, kayıplar, keyfi tutuklamalar, işkence, ülkelerine dönen mültecilerin sert biçimde cezalandırılması ve "insanlık dışı" esir kampları olduğu ifade edildi.

Müslümanlara karşı şiddet olaylarıyla gündeme oturan Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara şiddet ve ayrımcılık uygulandığı, adaletsiz vatandaşlık kurallarının bulunduğu, güvenlik güçlerinin adam öldürdüğü, keyfi tutuklamalar yaptığı ve işkence ettiği, çatışmaların yaşandığı bölgelerde kuralsızlık ve tecavüzün yaygın biçimde görüldüğü kaydedilen raporda, Pakistan'daki yargısız infazlar, gazetecilerin taciz edilmesi, dini azınlıkların özgürlüklerinin kısıtlanması, kayıplar, işkence, emniyetteki yozlaşma, "töre cinayetleri", kadın ve kız çocuklarına ayrımcılık yapılması, insan kaçakçılığı, çocuk istismarı, cinsel istismar ve insan hakları ihlallerinin cezasız kalması eleştirildi.

Raporda, Afganistan'da militanların, işkence, kadın ve kızları hedef alan şiddet eylemleri dahil olmak üzere zalimce eylemler düzenlediği, bu ülkede de yargısız infazların, keyfi tutuklamaların, mahkum istismarının, reşit olmayan kızların zorla evlendirilmesinin gözlendiği belirtildi.

-Afrika

İnsan Hakları Raporu'nda, Nijerya'da Boko Haram'ın saldırıları nedeniyle 4 binden fazla sivilin yaşamını yitirdiği, on binlerce kişinin yerlerinden olduğu, orduda yozlaşmanın yaygın biçimde görüldüğü, suçların cezasız kaldığı, hükümetin yolsuzluklara bulaştığı, kadınlara şiddet uygulandığı, çocukların cinsel istismara uğradığı bildirildi.

Sudan'da, Darfur bölgesinde sivillerin yaşadığı bölgelerin bombalandığı, insani yardım kuruluşlarına saldırılar düzenlendiği, hükümete bağlı güçler, milisler ve isyancılar arasındaki çatışmaların tüm taraflarda ölümlerle sonuçlandığı, muhaliflerin ve sivil toplum üyelerinin tutuklandığı ifade edilen raporda, Güney Sudan'da da 10 bin çocuğun savaşçı olarak kullanıldığı, burada yaşanan "dünyadaki en kötü insani felaketlerden birinde" 1,5 milyon insanının yerlerinden olduğuna dikkat çekildi.

-Avrupa

Avrupa başlığı altında yer alan Rusya'daki ihlaller ise giderek güçlenen otoriter sistem, eylemcilerin, basının ve diğer bağımsız seslerin susturulmasına yönelik yeni baskıcı yasalar, Kırım'da işgale karşı çıkan Tatarların ve diğer dini azınlıkların üyelerinin cezalandırılması, Ukrayna'nın doğusunda ayrılıkçılarla ittifak yapan Rus güçlerinin yerleşim birimlerini bombalaması ve adam kaçırması, hükümetin her kademesinde görülen yozlaşma olarak sıralandı.

-Latin Amerika

Raporda Latin Amerika'da insan hakları ihlalleri nedeniyle eleştirilen Venezuela'da göstericilerin gözaltı, işkence ve mahkumiyet yoluyla baskı altına alınması, muhaliflerin cezaevine gönderilmesi, basının engellenmesi ve gazetecilerin baskı görmesi konularına odaklanıldı.

Kaynak: AA