Dolmabahçe'deki Silahlı Saldırı Davası

Dolmabahçe Sarayı'nda görevli emniyet personelinin bulunduğu nöbet kulübesine uzun namlulu silah ve el bombasıyla saldıran Fırat Özçelik'in, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanmasına başlandı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya, tutuklu sanık Fırat Özçelik katıldı.

Savunması sorulan Özçelik, çoğunlukla örgüt propagandası içeren beyanlarının olduğu 44 sayfalık savunma metnini okudu ve bu metni mahkeme heyetine sundu. Özçelik'in savunma metninde, İstanbul Adliyesi'nde şehit edilen İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz'a yönelik terör saldırısına değinmesi dikkati çekti.

- "Müvekkilin adam öldürme kastı yoktur"

Söz alan sanık avukatı Özgür Yılmaz, bilirkişi raporunda olayın görüntülerinin eksik olduğunu ve diğer tüm görüntülerin emniyetten gönderilmesi gerektiğini belirterek, "Her silahlı eylem, anayasal düzenin değiştirilmesi olarak değerlendirilmemelidir. Tek başına yapılan eylemle de anayasal düzen değiştirilemez. Müvekkilimin adam öldürme kastı yoktur, olayın vahameti de yoktur" dedi.

Yılmaz, müvekkilinin tahliye edilmesini talep etti.

Ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, tutuklu sanık Özçelik'in bu halinin devamına hükmederek, olaya ilişkin tüm görüntülerin güvenlik kuvvetlerinden istenmesine ve gerektiğinde yeniden bilirkişi raporu yazdırılmasına karar verdi.

Sanık Özçelik'in örgüt propagandası içeren savunmasının suç öğeleri barındırıp barındırmadığı hususlarında değerlendirmede bulunması ve gereğini yapması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesini kararlaştıran heyet, duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Beşiktaş'taki Dolmabahçe Sarayı'nda görevli emniyet personelinin bulunduğu nöbet kulübesine, 1 Ocak 2015'te uzun namlulu silah ve el bombasıyla saldırı düzenlenmiş, eylemi gerçekleştiren Fırat Özçelik aynı gün yakalanmıştı.

Nöbetçi İstanbul 4. Sulh Ceza Hakimliği'nce 3 Ocak 2015'te tutuklananan Özçelik hakkında, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından hazırlanan iddianamede, şüphelinin "terör örgütü adına anayasal düzeni cebir ve şiddet yoluyla değiştirmeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırımış müebbet, "tasarlayarak kamu görevlisini kasten öldürmeye teşebbüs", "tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurmak" ve "ruhsatsız, vahim nitelikte ateşli silahları taşımak" suçlarından da 34 yıldan 60 yıla kadar hapis cezasına çarptırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA