Askeri Lise Öğrencileri Kampta Buluştu

Yoğun bir eğitim-öğretim yılını geride bırakan Maltepe ve Kuleli askeri liselerinin öğrencileri, askerliğin temel esaslarını öğrenmek, güç ve dayanıklılık kazanmak amacıyla İzmir'de kampa girdi. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın subay adayları, kamp boyunca liderlik, takım ruhuyla hareket etme, sorumluluk alma gibi becerileri de kazanacak.

Anadolu Ajansı, Maltepe ve Kuleli'nin 9. ve 11. sınıfından bin 250 öğrencinin, İzmir'in Urla ilçesine bağlı Menteş bölgesindeki yıl sonu kampı eğitimini görüntüledi.

Askeri lise öğrencileri, 2 haftalık kamp süresince Kara Harp Okulu'nda alacakları askeri eğitime temel oluşturacak şekilde fiziksel gelişim, dayanıklılık, mücadele azmi ve motivasyonlarını artıracak, ekip ruhunu geliştirecek, fiziksel yeteneklerini artıracak eğitimlerden geçecek. Özel oluşturulmuş askeri tatbikat tesislerinde gerçekleştirilecek eğitimler de öğrencilerin askerliğe ve mesleğe sevgilerini artıracak şekilde icra ediliyor.

- "Cos" diye serinliyorlar

Komutanlarıyla birlikte çadırlarda kalan öğrenciler, çadırlardaki temizlik ve düzenden sorumlu. Güne sabah sporuyla başlayan öğrencilere, liderlik özelliklerine katkı sağlamak için sportif sorumluluklar da veriliyor.

Sabah sporu nedeniyle vücut ısılarının artmasının ardından denize giren öğrenciler, bunu "cos diye serinlemek" şeklinde adlandırıyor.

Serinledikten sonra kalorisi diyetisyenlerce ayarlanmış kahvaltıya geçen askeri liseliler, "her askerin bir yüzücü olması" anlayışıyla başta yüzme eğitimi olmak üzere kuleden denize atlama, şnorkelle dalış, kano ve sörf gibi eğlenceli aktivitelerle eğitime devam ediyor.

- Hem oyun hem eğitim

Gelecekte Kara Kuvvetleri Komutanlığında subay olarak görev yapacak öğrenciler liderlik, birlikte hareket etme, sorumluluk ve risk alma gibi becerileri oyun oynayarak ediniyor.

Öğrenciler basketbol, futbol ve voleybol gibi takım sporlarında takım ruhu edinirken, paintball oynayarak da liderlik, birlikte hareket etme, risk alma becerilerini geliştiriyor.

Mücadele parkuru da öğrencilerin yapmaktan keyif aldığı eğitim faaliyetleri içinde yer alıyor. Yaklaşık 3 kilometrelik parkurun bir kısmını bisikletle geçen öğrenciler, önce paintball silahlarıyla hedefleri vuruyor, ardından koşarak deniz kıyısındaki atlama kulesine ulaşıyor. Denize atladıktan sonra açıktaki kanolara kadar yüzen askeri lise öğrencileri, sahile kadar kanolarda kürek çekerek parkur tamamlıyor.

Kampta haritadan hedef bulma eğitimi de veriliyor.

- "Gözlenebilir gelişim"

Kuleli Askeri Lisesi 9. Sınıf Tabur Komutanı Yarbay Turgay Ödemiş, "kampın yoğun akademik eğitimlerini tamamlayan öğrencilerin fiziksel olarak güçlenmelerini sağlamayı, mesleğe olan sevgilerini artırmayı, onları Harp Okulu'na daha hazır hale getirmeyi amaçladığını" ifade ederek, okuldaki ilk yılını tamamlayan 9. sınıfların aidiyet duygularının pekiştirildiğini, arkadaşlık duygularının geliştirildiğini, fiziksel kabiliyetlerinin artırıldığını söyledi.

Ödemiş, 11. sınıf öğrencilerinin daha çok askerliğe yönelik kendi seviyelerine uygun eğitimler aldığını aktararak, "Eğitim ve spor faaliyetleri en kolaydan en zora doğru planlanıyor. Çocuklarımızın gelişimini spor safhasından gözleyebiliyoruz. İlk geldiğimizde sabah sporunda 2 kilometre koşuda zorlanan öğrenciler olmasına rağmen, ilerleyen günlerde sabah daha hızlı tempoda 5 kilometre koşuyoruz, tüm öğrenciler bu parkuru kopmadan tamamlıyor" diye konuştu.

Maltepe Askeri Lisesi 2. Öğrenci Tabur Komutanı Kurmay Yarbay Bülent Sevindik de askeri liselerin temel görevinin harp okuluna hazır öğrenci yetiştirmek olduğuna vurgu yaptı.

Kaynak: AA