ABD'nin Fransız Cumhurbaşkanlarını Dinlemesi

Fransa, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) Fransız Cumhurbaşkanlarını dinlemesinin "kabul edilemez" olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, ABD'li yetkililerin bu tip konulara ilişkin taahhütlerine uymaları gerektiğine işaret edilerek, Fransa'nın güvenliğini ve çıkarlarını tehdit edecek herhangi bir faaliyete izin verilmeyeceği kaydedildi.

Açıklamada, "Özellikle 2013 yılı sonunda yapılan görüşmelerde ve 2014 yılı şubat ayında Cumhurbaşkanımızın ABD ziyaretinde iddialar dile getirilmişti. Bu görüşmelerin sonrasında ortaya çıkan gerçekler kabul edilmez" ifadesi kullanıldı.

Konuyu ele almak için Savunma Konseyi'nin Elysee Sarayı'nda toplandığı belirtilen açıklamada, toplantıda özellikle NSA'in 2006-2012 yılları arasında Fransa'da yürüttüğü faaliyetlere ilişkin basında yer alan bilgilerin incelendiği bildirildi.

İtele televizyon kanalına konuşan Fransa Hükümet Sözcüsü Stephane Le Foll ise "Müttefikler arasında böyle bir durumun olmasını kabul etmek zor. Özellikle de Cumhurbaşkanına yönelik dinlemeler olması kabul edilemez" dedi

Le Foll, hükümet olarak dinlemelerle ilgili durumu değerlendireceklerini belirterek, "Terörle mücadele ederken bir ülkenin, stratejik tercihlerde birlikte hareket ettiği müttefiklerini dinlemesini anlamakta güçlük çekiyoruz" ifadelerini kullandı.

Sözcü Le Foll, müttefik ülkeler arasında kriz çıkıp çıkmayacağına ilişkin bir soruya ise "Bu, ilişkilerin bir krize gireceği anlamına gelmiyor. Bu tür konularda söylediklerimize dikkat etmemiz gerekiyor. Dünyada yeteri kadar tehlikeli kriz mevcut ve bu konuda müttefikler olarak sorumluluklarımızın farkındayız" cevabını verdi.

Wikileaks internet sitesi tarafından ele geçirilen ve dün kamuoyuna duyurulan, "Elysee Casusluğu" isimli raporda, NSA'nın 2006-2012 yılları arasında Fransa Cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediği ortaya çıkmıştı.

Kaynak: AA