Meyan Şerbeti Hem Serinletiyor Hem Şifa Veriyor

Yaz aylarında Ramazan’ın vazgeçilmez içeceklerinden ‘meyan şerbeti’nin serinletici özelliğinin yanı sıra bronşit, mide ülseri, soğuk algınlığı, öksürük, egzama ve prostat kanseri gibi rahatsızlıklara da iyi geldiği bildirildi.

Meyan Şerbeti Hem Serinletiyor Hem Şifa Veriyor
28 yıldır meyan şerbeti yaparak satan "Hançer" lakaplı Mehmet Gündüz, atadan kalma mesleği lezzetten ve hijyenden taviz vermeden sürdürmek istediğini söyledi.



Hataylıların Ramazan ayı dışında da sık sık tükettikleri meyan şerbetinin, serinletici özelliğinin yanında sağlığa da birçok faydası olduğunu belirten Gündüz, beyin-damar hastalığı, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları olan kişilerin, çeşitli yan etkiler görülebileceği için meyan şerbeti tüketmemeleri gerektiğini vurguladı. Gündüz, meyan kökü kapsülünün, iltihap önleyici etkisi olduğu için hepatit hastalığında ise günde düşük dozda kullanılmasının yararlı olduğunu söyledi.

Meyan kökünün içeriğinde bulunan, ’saponin, glisirizin, flamorait, kumarin, izoflavan’ gibi günümüz tıbbında ilaç olarak kullanılan birçok yararlı madde bulunduğunu belirten Gündüz, meyan şerbetinin bronşit, mide ülseri, soğuk algınlığı, öksürük, egzama, prostat kanseri, hepatit, artrit gibi iltihabi hastalıklar ve karın ağrılarında spazm çözücü gibi çok amaçlı kullanıldığını kaydetti.

Kaynak: İHA