Sudan'daki Seçimler

Sudan'da nisan ayında yapılan seçimde yüzde 94 oy alarak tekrar seçilen Devlet Başkanı Ömer el-Beşir için parlamentoda yemin töreni düzenlendi.

Sudan'daki Seçimler
Beşir, yaptığı konuşmada, Sudanlılara teşekkür ederek, "kendisine oy verenler ve vermeyenler", seçime katılan ve boykot edenler arasında ayrım yapmayacağını ifade etti.

Devlet Başkanlığına bağlı ve geniş yetkilere sahip "Şeffaflık ve Yolsuzlukla Mücadele Komisyonu'nun" kurulduğunu açıklayan Beşir, ülkede ekonomik istikrarı sağlamayı vadetti. Halkına vefalı olacağını söyleyen Beşir, "Halkın talepleri ve alemlerin Rabbi'nin rızası doğrultusunda, sizinle hoşgörülü, şeriat uygulamasını pekiştireceğimiz yeni bir döneme başlıyoruz" dedi.

"Çatışmaları, kan davalarını ve tarafgirliği" sonlandıracağını, Darfur'da, Güney Kordofan'da ve Mavi Nil'de barışı sağlayacağını dile getiren Beşir, muhalif partileri ve silahlı ayrılıkçı örgütleri, yılbaşında önerdiği diyaloğa katılmaya çağırdı.

"Sudan çatışmalarla çevrelenmiş bir bölgede bulunuyor. Yabancı ajandaların nesilden nesile aktardığı fitnelere sabreden halkımız için saflarımızı daha da birleştirerek, ülkemizi bu gidişatın dışında bırakmalıyız" ifadelerini kullanan Beşir, konuşmasının ardından yemin etti.

Afrika Birliği Dönem Başkanı ve Zimbavi Devlet Başkanı Robert Mugabe ve Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi'nin yanı sıra Kenya, Çad, Cibuti ve Somali'den devlet başkanı, Etiyopya ve Orta Afrika'dan başbakan düzeyinde katılımın gerçekleştiği yemin töreninde, İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri İyad el-Medeni ve Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi de yer aldı.

Sudan'ı 25 yıldan bu yana yöneten Beşir, nisan ayında yapılan seçimlerde oyların yüzde 94'ünü almıştı.

Kaynak: AA