Belediyenin Leylek Nöbeti

Balıkesir’in Sındırgı İlçe Belediyesi binasının yenilenmesi için çatıdaki yavru leyleklerin uçması bekleniyor.

Belediyenin Leylek Nöbeti
Sındırgı Belediyesi örnek bir davranışa imza attı. Yaklaşık 25 yıllık hizmet binasını yıkarak yenilemek isteyen belediye yönetimi, boşaltılan binanın çatısındaki yavru leylekleri görünce çalışmayı durdurdu. Boşaltılan fakat yıkımına başlanılamayan belediye binasında yavru leyleklerin uçmayı öğrenmesi beklenirken, yapılacak yeni belediye binası projesi vatandaşlar tarafından merak konusu oldu. Belediye ekipleri tarafından her gün kontrol edilen yavru leylekler, güvenlikleri açısından başka yuvaya aktarılamazken, belediye personeli de adeta leylek nöbetine geçti.

1961 yılında inşa edilmiş binanın üzerindeki leylek yuvasının yıllardır var olduğunu belirten Sındırgı Belediyesi Sındırgı Belediye Başkanı Ekrem Yavaş, "Leylek yuvaları Sındırgı ile özdeşleşti. Sındırgı ise 36 bin nüfus ve 74 mahallesiyle büyükşehir kapsamında olan bir ilçemiz. Daha önce 6 mahalleye hizmet veren hizmet binamız bugün 74 mahalleye hizmet verecek şekilde hazırlanacak. Bunun ihalesini yaptık. Bizler tabiata olan saygımız gereği yapılan yeni belediye binamızda leyleğin bulunabileceği bir yer planladık. Yeni binamız kalorifer yani baca sistemi ile ısınmayacağından ve jeotermal ile ısınacağı için burada bir leylek yuvasını da yeni bina projemizin içine koyduk. Şu an ihalemiz bitti, yer teslimini yaptık" dedi.

Eski belediye binasını şu an yıkmadıklarını ve çatıdaki yavru leyleklerin uçmayı öğrenmesini beklediklerini ifade eden Başkan Yavaş, "Şu an eski belediye binamızı yıkamıyoruz daha doğrusu yıkmıyoruz. Bundaki gerekçemiz de leylek yavruları oldu. Bunların uçma zamanı kadar belli bir müddetimiz var. Onun için binanın hafriyatı ile ilgili çalışmayı leyleklerin sağlıklı bir şekilde başka bir yuvaya geçici olarak geçmesini sağladıktan sonra yapacağız. Yeni Belediye binamızda da leyleklerimizi misafir etme arzusundayız. Adımız leylekçi başkana çıktı. Bizler insanların geçmişte olan hatıraları bulunduğu için tabiata saygı gereği leyleğin burada bulunmasını sağladık. Adımızın leylekçi başkana çıkma gerekçesi de şuydu. Burada Mesleki Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzde bulunan arkadaşlarımızla beraber 25 tane mahallemizde elektrik direklerinin üstüne leylek yuvaları yaptık. Hem elektrikler kesilmekten, hem de leylekler ölmekten kurtuldu. Leyleklere yuva yapan başkan gibi hafife alındık. Fakat bugün geldiğimiz noktada bizler ecdadın yadigarı olarak bir kış gününde vahşi hayvanlara yem götüren bir Osmanlının torunları olarak, bugün de leyleklere de sahip çıkarak onların yaşamasını ve yavrularının da Sındırgı ile özdeşleşmesini sağlamak amacıyla çalıştık" diye konuştu.

İLÇEYE LEYLEK HEYKELLERİ YAPTIRILACAK

Sındırgı ilçesinde bir çok noktaya leylek heykeli yaptıracağını ifade eden Başkan Yavaş, "Vatandaşlarımız bu davranışımızdan dolayı bizi takdir ediyor. Yüzde 60’ı orman olan bir ilçede yaşıyoruz. Termal su kaynaklarıyla turizmi canlandırmaya çalışan bir ilçede yaşıyoruz. Yağcı bedir halısı gibi dünyaya nam salmış el emeği, göz nuru bir halının memleketinde estetik insanların yaşadığı bir memlekette yaşıyoruz. Şimdi yaptığımız küçük heykel çalışmalarıyla leyleği başka alanlara da taşımayı planlıyoruz. Mesela burada yaptığımız bir çocuk parkına leyleğin küçük bir heykeli ile beraber leylek parkı oluşturmayı hedefliyoruz. Leylek küçük bir şey ama Sındırgı’nın geleceği ile alakalı turizm potansiyelini artırmada da belki artı bir değer olacak" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA