Lübnan'da Şiilerden Hizbullah Protestosu

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta bir araya gelen onlarca Şii, "tehlikeli" olarak nitelendirdikleri Hizbullah'ın Suriye'ye olan müdahalesini protesto etti.

Başkentteki Riyad Salah Meydanı'nda toplanan kalabalık, Hizbullah'ın Suriye'deki savaşa müdahil olmasının Şiiler ve Lübnan için "tehlikeli" olduğunu savundu. Aralarında aydınlar, yazarlar, gazeteciler ve aktivistlerin de bulunduğu Şii Lübnanlılar, "Birlik için çalışmaya evet fitneye hayır", "Lübnan, bölgedeki fay hattı üzerinde bulunuyor" yazılı dövizler taşıdı.

AA muhabirine konuşan Mustafa Fahs isimli Lübnanlı yazar ve siyasi analist, "Bu tür tarihi ve tehlikeli anlarda 'hayır' kelimesi büyük anlam taşır. Buraya katılanlar gerçekten cesur insanlar" dedi.

Hizbullah'ın Suriye'de Beşşar Esed rejiminin yanında savaştığını hatırlatan Fahs, "Özellikle bu dönemde Lübnan devletinin, birlikte yaşayabilmenin ve sınırı geçerek bölgesel savaşa katılan bu mezhebin çocuklarının korunması için bu tür eylemlerin artması gerek" diye konuştu.

Fahs, Suriye'deki savaşa müdahil olmanın, "Lübnan devleti ve ülkedeki sosyal bileşenlerin yanı sıra Şiiler için de tehlikeli" olduğunu savundu.

Öte yandan Lübnanlı Şii Alimler Forumu Başkanı Şeyh Abbas el-Cevheri de "Bu eylem fitneyi önlemek, Lübnan ve Arap ülkelerinin birliğini korumak için düzenlendi. Bizler, Suriye'ye yapılan her türlü müdahaleye karşı muhalif sesi temsil ediyoruz" dedi.

Lübnan'daki Hizbullah milisleri, Suriye'de rejim saflarında muhaliflere karşı savaşıyor.

Kaynak: AA