Dev Polip, Robotik Cerrahi İle Çıkarıldı

Halsizlik ve kabızlık şikayetleri ile hastaneye başvuran ve kalın bağırsağın çıkışına yakın bir bölgede büyük boyutta polip tespit edilen 72 yaşındaki Dinçer Demetgül, robotik cerrahi ile sağlığına kavuştu.

İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yöneticisi ve Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Akbulut, yaptığı açıklamada, yapılan tetkiklerde kalın bağırsağının çıkışına yakın bir bölgede 6 santimetre polip görülen ve aynı zamanda kalp hastası olan Demetgül'e acil ameliyat kararı verildiğini anlattı.

Dev polipin robotik cerrahi ile birkaç küçük kesiden çıkarıldığını ve ameliyat sonrası hastanın neredeyse hiç ağrısının olmadığını belirten Akbulut, şunları kaydetti:

"Hasta, ameliyattan çıktıktan sonra, yoğun bakımda ne zaman ameliyat olacağını sordu. Postoperatif ağrısı o kadar azalmıştı. Sorunsuz bir ameliyat sonrası dönem geçirdi, bağırsak hareketleri yaşına ve ameliyatın büyüklüğüne göre erken normale döndü. Küçük bir ameliyat izi olduğu için bu da ağrı ve diğer problemleri en aza indiriyor. Hastanın polipi kötü huylu değildi. Kalın bağırsağın kanserlerinde de robotik cerrahi büyük avantaj sağlıyor."

Akbulut, robotik cerrahide bir kişinin aynı anda 4 enstrümanı kontrol edebildiğini ve bunların içinde kamera da bulunduğuna değinirken, şu bilgileri paylaştı:

"Çok derin alanlara rahatlıkla girebiliyor ve normal insan el bileğine göre çok daha fazla açılanmalar yapabiliyorsunuz. Laparoskopi ve açık cerrahiye göre teknik bir üstünlüğünüz var. Ayrıca, 10 kat büyütülmüş ve 3 boyutlu bir görüntü ortamında en ince disseksiyonları yapabiliyorsunuz. Bu özellikle derinde ve karmaşık anatomiye sahip yerlerin cerrahisinde tartışılmaz bir üstünlük sağlıyor. Kapalı olarak yapılabilecek her vaka robotik cerrahi ile ameliyat edilebilir. Derin ve anatominin karmaşık olduğu ve ince disseksiyon gerektiren bölgeler robotik cerrahi için daha uygundur."

Prof. Dr. Gökhan Akbulut, kalın bağırsağa ait bir hastalık olan koleraktal kanserin Türkiye'de ve dünyada üçüncü en sık görülen kanser tipi olduğuna dikkati çekerek, kansızlığı, hastalığın en önemli belirtisi şeklinde açıkladı.

Gözle görülmeyecek miktarlarda kanamaların hastanın halsiz, iştahsız olmasına yol açtığını anlatan Akbulut, ailede kalın bağırsak kanseri olan kişilerin daha erken yaşlarda, normal kişilerin ise 40'lı yaşlarından itibaren düzenli olarak kalın bağırsak kanseri için genel cerrahi veya aile hekimlerine kontrole gitmesi gerektiğini vurguladı.

Kaynak: AA