Erken Müdahale Hayat Kurtardı

Nefes darlığı ve kalp sıkışması rahatsızlığıyla arkadaşları tarafından Bayburt Devlet Hastanesi Acil Servisine götürülen bir hasta doktorun erken müdahalesi ve ani ameliyat kararıyla sağlığına kavuştu.

Erken Müdahale Hayat Kurtardı
23 yaşındaki Recep Yavuz Kutluer, halı saha maçı oynarken aniden yere yığıldı. Yanına gelen arkadaşlarına ‘bir şeyim yok ağrı girdi. Şimdi geçer’ diyerek savuşturan Kutluer, ikinci kez yere yığılınca arkadaşları tarafından Bayburt Devlet Hastanesi acil servisine götürüldü.

Burada ilk olarak Göğüs Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Mehmet Ali Çolak tarafından filmleri çekilen gencin hastalığı belirlendi. İlk belirlemelere göre hastanın bir akciğer hastalığı olan ‘Pnömotoraks’ hastası olduğu saptandı daha sonra tetkiklerinin ardından ameliyata alınan hasta başarılı bir operasyonun ardından sağlığına kavuştu.

HAYATİ RİSKİ VARDI

Hastalığın hayati risk taşıdığını dile getiren Göğüs Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Çolak, süreci şöyle anlattı:

“Biz hastamıza ilk olarak acil serviste müdahale ettik. Nefes darlığı ve göğüs ağrısı şikayetiyle geldi acile. Hastanın çekilen filmlerinde göğüs kafesi içerisine hava dolduğu ve akciğerin çökmüş olduğunu gördük. yani ‘Pnömotoraks’ dediğimiz hastalıktır. Bu hastalığın şöyle bir önemi var bu hava dolma olayı ve akciğerin içeri çökme olayı ileri aşamaya geldiği vakit bu biriken havanın kalp ve büyük damarlara baskı yapıp hayati tehlike oluşturma ihtimali var. Bundan dolayı bu tür vakalara acil müdahale etmek gerekiyor. Acil müdahale tüp torakostomi’ dediğimiz işlemdir. Biz hastayı gördüğümüzde hastalığını tespit ettiğimizde direk bu işlemi uyguladık. Bu işlemi biz başarıyla gerçekleştirdik ve akciğerin eski haline dönemsini sağladık. Hastamızı daha sonra takip ve tedavi etmek amacıyla kliniğimize yatırdık. Daha sonraki tahlillerinde ve filmlerinde hastanın akciğerinde ’büllöz akciğer’ dediğimiz akciğerin uplical kısmı dediğimiz üst kısmında hava baloncuklarının olduğunu gördük ve genelde de genç erkek hastalarda bu hava baloncuklarının patlamasına bağlı bu akciğer hastalığı yani ‘Pnömotoraks’ hastalığı meydana gelmektedir.”

Bu durumun hasta da mevcut olduğunu ifade eden Çolak, hastanın tedavisi için ameliyata karar verdiklerini söyledi.

Çolak şöyle devam etti:

“Ameliyatımızı hastanemizin imkanları çerçevesinde çok şükür ki; bu imkanlar var hastanemizde kapalı olarak gerçekleştirdik. 3 tane ufak delikten kamera yardımıyla bu hastalığın olduğu alanı gerekli aletlerle çıkartıp, hastamızın tedavisini yapmış olduk. Eğer biz bu ameliyatı yapmasaydık hastanın akciğerinin tekrardan çökme ihtimali vardı. Ve hastanın bu tarz durumlarda her zaman hastaneye ulaşma şansı olmayabiliyor. buda tekrardan bir hayati tehlike doğmasına sebebiyet veriyor. O yüzden biz bu hastanın ameliyatını yaptık. Ve başarıyla da ameliyattan çıktık”

GENÇ ERİŞKİN HASTALIĞI

Hastalığın genellikle genç erkeklerde görüldüğünü kaydeden Çolak, Genelde bu hastalık genç erkek erişkin hastalığıdır. eğer hastada ani başlayan bir nefes darlığı ve bununla beraber batma hissi varsa muhakkak bir acil servise başvurmalıdır. Burada çekilecek filmlerle çok rahatlıkla teşhisi konulabilir ve tedavisi yapılabilmektedir” dedi.

Öte yandan hastanede bu tür operasyonları yapmak için gelişmiş hastanelerde olduğu gibi gerekli donanımın bulunduğunu vurgulayan Çolak:

“Hastanemizde bütün imkanlarımız mevcut. Hastamız hastanesine güvendi ve bizde ameliyat oldu. Çok şükür ki hükümetimiz, devletimiz, devlet büyüklerimiz hastane genel sekreterimiz sağ olsunlar bize bütün imkanları sağlıyorlar. Bizde şu anda gelişmiş hastanelerde nasıl bir tedavi uygulanıyorsa bizde aynı tedaviyi uygulama şansın erişebiliyoruz ve hastalarımız da gerçekten memnun kalıyorlar. Bu yüzen ben hastanemize, devletimize, devlet büyüklerimize teşekkür ediyorum.”

"SAĞLIĞIMA KAVUŞTUM

Hastanedeki tedavisinin ardından sağlığına tekrar kavuşmanın sevincini yaşayan Kutluer ise, yaşadıklarını şöyle anlattı:

Arkadaşlarla halı sahada maça gitmiştik. Bir anda fenalaştım ve yere yığıldım. Kalbimde bir sıkışma oldu, sanki beni öldürecekmiş bir sıkışma yaşadım. Sonra arkadaşlarım benim yanıma gelip hastaneye götürmek istediler. Bende anlık bir ağrı sandım geçeceğini söyledim telaşa vermedim. Daha sonra ağrılarım artınca arkadaşlarım beni hastaneye götürmüşler. Burada bana doktor bey müdahale etti. Allah razı olsun beni tekrar sağlığıma kavuşturdu. Aslında biz Bayburt’ta ameliyat olmaktan korkuyorduk ama hocamdan Allah razı olsun elinden gelen her şeyi yaptı. Buradaki imkanların kısıtlı olduğunu duyuyorduk ama öyle bir şey olmadığını gördük. Kapalı bir şekilde yapılan bir ameliyatla ben sağlığıma kavuştum” dedi.

Kaynak: İHA