Antalya'da Denizde Kaybolan Dalgıcı Arama Çalışması

Antalya'nın Demre ilçesi yakınlarında dalış yaptığı denizde kaybolan dalgıcı bulmak için yürütülen çalışmalar sürüyor.

Antalya'da Denizde Kaybolan Dalgıcı Arama Çalışması
Dalgıç Mehmet Erdem'in bulunması amacıyla Sahil Güvenlik, Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu ile Kaş'taki dalış merkezlerince oluşturulan ekiplerin yürüttüğü arama kurtarma çalışmalarından henüz sonuç alınamadı.

Dalış sırasında hayatını kaybeden Oktay Çakmak'ı sudan çıkaranlardan Cantuğ Korucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vefat eden dalgıcın 40 metre derinlikteki mağaraya dalış yapmak istediğini söyledi.

Çakmak'ın, Mehmet Erdem ile donanımlı şekilde dalışa başladığını anlatan Korucu, şu ifadeleri kullandı:

"Aradan 60-70 dakika geçmişti. Bizim için normal dalış sınırlarının dışına çıkmaya başlamıştı. Ben ve eğitmen arkadaşım Necdet hocam, durumdan rahatsız olduk, şüphelendik, kontrol etmek istedik. Ekipmanlarımızı hazırlayıp daldık. Mağaranın hemen çıkışında 40 metrelerde kumun üzerinde Oktay hocanın hareketsiz bedeniyle karşılaştık, ne yapılabiliyorsa yaptık. Su yüzeyine çıkardık, hastaneye gidene kadar kalp masajı durmadı, oksijen desteği yapıldı. Maalesef geri dönmedi."

- "Eğitmenlerin eğitmeniydi"

Cantuğ Korucu, Çakmak'ı "sevilen, iyi dalgıç ve dalış eğitmenlerinin eğitmeni" olarak nitelendirdi.

Çakmak'ı bulduklarında hava kaynağının ağzında olmadığını vurgulayan Korucu, "Çenesini açıp kendi yedek hava kaynağımı vermeye çalıştım. Kilitli olduğu için muvaffak olamadım, kendinde değildi. Belli ki ciğerlerine çoktan su girmişti" dedi.

"Aşağıda ne oldu ne bitti hiçbir bilgimiz yok" diyen Korucu, şöyle devam etti:

"Oktay hoca oradaydı ama Mehmet yoktu. Türkiye'nin her yerinden, içlerinde uzman da olan dalıcılar geldi. Mehmet'i bulmak için o mağaraya tekrar dalıyorlar. İlk üç galeriye girilmiş, oralarda yok. Dönüş yolunu bulmak için çektikleri ip duruyor. Daha başka galeriler var, oralarda aramaya devam ediliyor."

- Ekipmanına ip dolanmış

Çakmak'ın ekipmanına ip dolandığını fark ettiklerini anlatan Korucu, dalgıçların dönüş yolunu bulmak için çektikleri ipin karışması üzerine dipteki kumun kalkmasıyla yön duygularının kaybolmuş olabileceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Korucu, Mehmet Erdem'in bulunması, ekipmanının ortaya çıkmasıyla olayın neden nasıl olduğunun belirlenebileceğini ifade etti.

İstanbul'dan mağara dalışı için Antalya'ya gelen Oktay Çakmak ve Mehmet Erdem'in, Kekova Koyu Gönül Adası açıklarında yaptıkları dalış sırasında uzun süre çıkmamaları üzerine teknede bekleyen arkadaşları tüple denize dalmış, bilinci kapalı halde su yüzeyine çıkarılan Çakmak, kaldırıldığı Demre Devlet Hastanesinde yaşamını yitirmişti. Erdem'e ise ulaşılamamıştı.

Kaynak: AA