Örnek Arkadaş

Samsun’da okudukları okulda görme engelli arkadaşı ile yakından ilgilenen ve adeta ona göz olan öğrenci, “Yılın En Duyarlı Öğrencisi” seçildi.

Örnek Arkadaş
Samsun Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi tarafından hazırlanan ve Anadolu Eğitim ve Sosyal Yardım Vakfı’nın destekleriyle düzenlenen “Eğitimin Yıldızları Projesi Ödül Töreni”nde bir sene boyunca eğitimin her alanında öne çıkan kurum, kişi veya proje 12 kategoride ödüle layık görüldü.

Eğitimin yıldızı olmak için 289 kurum başvuruda bulundu.

Jüri özel ödülünde “Yılın En Duyarlı Öğrencisi” seçilen 16 yaşındaki Elvan Yaylı, ödülünü almak için sahneye geldiğinde gözyaşlarına boğuldu. Atakum Cumhuriyet Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan Elvan Yaylı, 4. sınıftan beri arkadaşı olan görme engelli Elif Bayrak’ın (21) hem gözü hem de öğretmeni oldu. 4. sınıftan beri aynı okullarda öğrenim gören iki arkadaş derslerinde ve gündelik hayatlarında birbirlerinden hiç ayrılmıyor. Elvan Yaylı, Elif Bayrak ile aynı sınıfta ders gördüğü zamanlarda öğretmen ders anlatırken hem kendi defterine not alıyor hem de görme engelli arkadaşı için not alıyor. Öğretmenin kitaptan anlattığı konuların altını çiziyor. İki arkadaşın en büyük hayali üniversiteyi de Hacettepe Üniversitesi’nde beraber okumak.

Arkadaşı Elif’i tanıdığı için çok şanslı olduğunu belirten yılın en duyarlı öğrencisi Elvan Yaylı, “Çok mutluyum. Elif arkadaşımı tanıdığım için, onunla ilgilendiğim için çok mutluyum. Öğretmenlerim adına, beni bu ödüle layık görenlerin adına çok teşekkür ederim. Bu ödüle layık görülünce heyecanlandım. Bundan sonra Elif’le beraber aynı üniversitede okumak istiyoruz. Hatta Hacettepe Üniversitesi’nde okumak istiyoruz. Elif rehberlik öğretmeni olmak istiyor. Ben de hemşire olmak istiyorum. İnşallah da oluruz” dedi.

“HEM ARKADAŞIM HEM ÖĞRETMENİN OLDU”

Elvan gibi bir arkadaşa sahip olduğu için çok şanslı olduğunu belirten görme engelli 21 yaşındaki Elif Bayrak, “Elvan benim en yakın arkadaşım, hatta arkadaşım diyemem ben ona o benim bir kardeşim oldu. Benim hem arkadaşım hem öğretmenin oldu. Zaman zaman hep yanımda oldu. Elvan’a sonsuz teşekkür ediyorum. Bu ödülü bize layık gören tüm öğretmenlerimize çok teşekkür ediyorum. Elvan bana önceden zaman zaman yardım ediyordu. Liseye geçtiğimiz zaman Elvan tamamen benimle oldu. El ele beraber verdik. Bu günlere kadar geldik” diye konuştu.

ÖDÜL TÖRENİ

Samsun Büyükşehir Belediyesi Kültür Sanat Merkezi’nde yapılan etkinliğe, Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, Anadolu Vakfı Genel Müdürü Selim Güven, okul idarecileri, öğretmenler, öğrenciler, okul çalışanları, veliler ve vatandaşlar katıldı.

Törende konuşan Vali Yardımcısı Faruk Necmi Kurt, “Tüm kurumlarımız, tüm öğretmenlerimiz ve tüm öğrencilerimiz eğitimin yıldızlarıdır. Ancak küçük bir fark vardır. Bazıları çok parlar, bazıları parlamaz. Bu projenin amacı da buydu. Bu proje ile ilimizdeki tüm yıldızları devreye sokmaya çalıştık” şeklinde konuştu.

Çağdaş medeniyetler seviyesine yükselmede öğretmenlerin büyük emeğinin olduğunu belirten Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, “Cumhuriyetin temelinin oluşumunda en büyük pay öğretmen arkadaşlarındır. Görev alan ve emeği geçen bütün öğretmenlerin manevi huzurunda eğiliyorum. Samsun’da fark oluşturmalıyız diye çaba gösteren Milli Eğitim Müdürlüğümüzün içten tutum ve davranışları bizi çok mutlu etmektedir” ifadelerini kullandı.

289 kurum arasından seçim yapmakta çok zorlandıklarını belirten İl Milli Eğitim Müdürü Aytekin Girgin, “Eğitim kurumlarının her biri bizler için bir yıldızdır. Ancak bazı yıldızlar daha fazla parlaklık etrafa yayar. Eğitimin yıldızları küçük ama büyük ışık saçan yıldızları Samsun halkı ile tanıştırmayı amaçladık” dedi.

Anadolu Vakfı Genel Müdürü Selim Güven, vakıf olarak eğitime verdikleri desteği arttırarak devam edeceklerini söyledi.



Ödül töreninden sonra anaokulu öğrencileri küçük bir gösteri düzenledi.

ÖDÜL ALANLAR

Törende ödül alan diğer kurum, kişi ve projeler şöyle:

"Jüri Özel Ödülü dalında ödüle layık görülenler: Yılın Duyarlı Çalışanı Dursun Ali Saka Kılıçarslan Ortaokulu, Yılın Duyarlı Öğretmeni İlyas Sağır Cumhuriyet Anadolu Lisesi, Yılın Duyarlı Öğrencisi Elvan Yaylı Cumhuriyet Anadolu Lisesi, Kurumsal Eğitim Gönüllüsü Güven Özyurt Gençlik Hizmetleri Spor İl Müdürü, Yılın Gayretli Okulu Bafra Fatma Aliye Anaokulu, Yeşilyurt Demir Çelik İlkokulu.

Yılın Akademik Okulu: Kavak-Emirli Orta Okulu, Yılın Çevreci Okulu: Atakum-Halide Edip Adıvar Anaokulu, Yılın Bilim Okulu: Bafra-Atatürk Orta Okulu, Yılın Proje Okulu: Bafra Mehmet Ulusar Anaokulu, Yılın Spor Okulu: Ayvacık- Mustafa Üstündağ Yatılı Bölge Okulu, Yılın Sanata Okulu: Vezirköprü- Köprülü Mehmet Paşa Anadolu Lisesi, Yılın Sosyal Proje Okulu: Terme Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi, Yılın Eğitim Uygulaması: Çarşamba Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Yılın Eğitim Ortamı Ödülü: Atakum Cumhuriyet Anadolu Lisesi, Yılın Duyarlılık Okulu: İlkadım Gazipaşa İlkokulu, Yılın Veli Uygulaması Ödülü: Altınkum Özel Eğitim Uygulama Merkezi, Yılın Eğitim Gönüllüsü Ödülü: Emekli Teknisyen Seçkin Nuhut".
Kaynak: İHA